Followers

Saturday, 8 December 2012

RESIPI ROTI TELUR SPECIAL

Saya suka mix and match bahan2 dalam dapur untuk create new menu. So jom try resipi saya ni. Actually dah lama dah buat. Hari ni baru nak tulis entry nya. 

Bahan-bahan:

  • Roti (ikut ler korang nak berapa keping, saya buat untuk dua orang makan je)
  • 3 biji telur (ikut banyak roti korang)
  • Serbuk lada hitam
  • Garam 
  • Gula
  • Taugeh (jangan terlalu banyak)
  • Daun bawang (hiris halus)
  • Timun Jepun  (yg timun dia hijau gelap, kalau x ada guna la timun biasa pon ok. Tapi timun jepun ni lagi sedap tau!)
  • Thousand island
  • Sos cili
  • Minyak/mentega


Cara-cara: 

  • Pukul telur. Masukkan garam dan gula Masuk lada hitam, garam dan gula sikit.  Kemudian, bubuh taugeh dan daun bawang. Pukul sampai sebati.
  • Panaskan minyak/mentega atas kuali leper. Kemudian tuang bahan telur tadi. Kemudian tekapkan sekeping roti atas telur tadi. Biar sehingga garing. 
  • Kemudian terbalikkan seketika. Angkat. 
  • Hiaskan dengan sos cili, thousand island dan hirisan timun. 
  • Rasanya kan anak-anak kecik pasti suka. Korang boleh modify sendiri bahan2 nya kan.simple .


-SELAMAT MENJAMU SELERA-

36 comments:

nanieybarnieylurviey said...

Gna thousand island mmg sdap.. Fuhhh.. Kalau dpt buat ni bestnye..

P/s: nani ok je. Tenet slow td.. Nk bw pun xleh :) lps tu yg bisol tu psl teka teki zmn sek dlu..

Tihara said...

as salam

bagus resipi ni..mengenyangkan :)

munna said...

sedap nampaknya..... boleh lah munna cuna babti....

mama aryan said...

Menarik tu..bole dicuba nanti

MaMa Rey said...

nyam..nyam..sedap tengok roti tu..saya suka bersarapan dengan roti..tq resepinya ya intan..

Si Matatajam said...

Cam best plak M tgk..tp my Khalish ni x suka makan camtu..asyik sapu nutella ja..

azievee said...

Sedapnyer...bleh la try lepas nie

❤~Emma Abduh~❤ said...

wow..ble try ni sis...hihi..

Chic Na said...

alaa masuk telur. dah tak boleh makan. tukar ayam boleh kak? atau daging?

redza said...

sedap ni

IntaNBerliaN said...

alahaiii nampak sedap nya... :-)

*akak, hadiah tu sy dah dpt smlm... thanks yer :-)

ieda said...

wah ! lapoor balik akk nie tgk roti telur special intan nie ;)

miaa ayuni said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!! Nak try jgk la.. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

boleh try buat kt qalief ni...tengs resepi ni kak :-)

syiela said...

sedapnya.. boleh try nanti

Reena Onn said...

Betul tu timun jepun lagi sedap dari timun biasa kan? Selalunya guna timun jepun bila buat nasi ayam :)

intanfirdaus247 said...

buat nani jgn x buat

intanfirdaus247 said...

waalaikumsalam kak, cubalah..heheh

intanfirdaus247 said...

cuba la munna...hehe..bagi anak2 makan..boleh modify sendiri

intanfirdaus247 said...

cuba mama..:)

intanfirdaus247 said...

sama2 mama rey..:)

intanfirdaus247 said...

xper M.. M pulak try wat makan sendiri dgn hubby m..hehhe

intanfirdaus247 said...

try zie..:)

intanfirdaus247 said...

bole bole..heheh

intanfirdaus247 said...

err..kalau tukar ayam cemana nak bg lekat kat roti tu cikna..huhu

intanfirdaus247 said...

nyum nyum

intanfirdaus247 said...

sama2 ina..:) heheh

intanfirdaus247 said...

hahaah..kak ieda da lapoorr ye..:P

intanfirdaus247 said...

try la miaa...hehehe

intanfirdaus247 said...

sama2 waniey cayang..:)

intanfirdaus247 said...

try la syiela...hehe

intanfirdaus247 said...

a'ah reena...sedap..mcm rangup2 kan

Azhafizah Md Nor said...

bila nak anta kat sini kak?hehe..mesti sedap ni.

Mimie said...

sedapnye

kinara kinatara said...

huhu..edap dan menyelerakan..

nea lopah said...

simple tapi sedap, sy selalu jugak buat, time weekend terutamanya.