Followers

Wednesday, 12 December 2012

PENGALAMAN SEBAGAI SEORANG GURU

Saya pernah jadi seorang guru di sebuah sekolah menengah di utara tanah air  secara kontrak sekitar tahun 2003 mcm tu. Jadi cikgu Ekonomi ok..Ngajar form 4 and 5. 

Saya faham sebab kalau kita bla bla bla membebel mengajar depan murid2 diaorang x faham sangat dan ada yg x faham langsung. Sebab dulu saya minat Mate dan bila naik sek men ada beberapa tahun Mate saya down sebab apa tau, sebab cikgu asyik pong pang pong pang depan papan hitam ja, tulis2 kat papan hitam dan bagi latihan..And DOne! owh no no.

So walaupun jd cikgu kontrak je, saya nak anak2 murid saya skor, jadi disebabkan juga saya ni suka juga la nyanyi lagu2 x kiralah lagu iklan sekalipun..hahah.. Saya ambik isi2 penting dalam subjek ekonomi tu dan saya buat lagu. Makna kata buku nota depa adalah dalam bentuk lagu! 

Saya cakap dekat pelajar2 yang lemah especially kelas2 yg last2 tu, saya cakap, "KALAU KAMU HABIS TAK TAU JAWAB DALAM BENTUK KARANGAN UNTUK EKONOMI KERTAS 2 NI, KAMU SALIN JE BALIK LIRIK NI DALAM BENTUK KARANGAN. TULIS JE BALIK SEBAB APA YG SAYA BG NI SEMUA ISI PENTING." 

Dan Alhamdulillah, mereka makin minat subjek ni. Cuba enjoykan diri dengan subjek dan cuba kreatifkan teknik. Saya x minat nak buat nota yg guna2 warna dan nota mcm2 pokok tu sebab saya jadi serabut! hahaha..nyanyi ni senang ingat lah bagi saya..sebab rasanya semua orang suka nyanyi! haha..lain orang lain teknik nya kan.. Sekadar berkongsi pengalaman. 

26 comments:

Anum said...

salam rabu

pinky said...

kak....pendekatan yg bgs... sepatutnya cikgu2 smua buat mcm tu... sy suka sejarah...dari form 1-3 mmg dpt skor A... tp ms SPM dpt cikgu hampeh...trs xleh skor...tp bila STPM dpt cikgu best blk...huyooooo skor A lagi lah...kihkihkih....

Mrs Velentine said...

terbaiklah kak

redza said...

susah jugak jd guru neh!!

miaa ayuni said...

cita-cita ayu nak jd cikgu, tapi tak kesampaian...sob3...

Mimie said...

bukan seng bergelar guru nih

munna said...

munna dulu minat sgt subjek ekonomi sebab dpt cikgu yg best.... teringat lagi bab demand and supply....

Cinta Misteri said...

CiM penah jd cikgu tuisyen mate. Mmg sgt suka kira2, tp tk suka acc

nanieybarnieylurviey said...

betul tu kak.. lain org lain study skills.. ada org study skill by audio ada yg visual etc..

bgus usaha kak intan.. See anak2 murid pun da jtuh cinta.. cikgu kena creative utk tarik student especially student kelas last2 ni

nadia said...

kak intan, cer bagi salah satu rangkap lagu yang akak reka. ;))

Reiko Masashi said...

waahhh...tringin nk jd ckgu jgk..
mcm mna nk apply ek?

Deq's Qienz said...

wahhh cikgu.nt cikgu le ajarkan eko dekat dq nahh.

intanfirdaus247 said...

@anum, salam rabu juga..:)

intanfirdaus247 said...

pinky wah..terrornya dia..hehe..tapi betul kan..cikgu memainkan peranan penting

intanfirdaus247 said...

MV- tq dear
Redza: hahaha..memang susah
Miaa: cuba lagi..hheheheh
Mimie: betul tu
CM; rindu kembali eh zaman tu

Deq's Qienz said...

hahah.dah komen la kak..cuma xpublish lg..dq xsuke eko kak.ini pon dq dapat c mujur lulus ingat failed dah..huhu sabo jelah

intanfirdaus247 said...

Munna..: hahaha..mengimbau kembali..hehe
nani: setakat mana yg boleh kak intan akan usahakan..hehe
Nadia: dah tak ingat la yang...
Reiko: dah xingat dah cemana
DQ: lagi x ingat dah..benda da lama..hehe

Chic Na said...

kreatif la akak. kalau la dulu akak jd cikgu add math cikna tentu cikna dah dapat A1. huhu..

knp akak tak terus jadi cikgu je?

Si Matatajam said...

Teknik nyanyi2 ni mmg lebih berkesan sb semua org enjoy..kan akak!

mama aryan said...

bagus tu..kretif

Aisy Nasiha said...

mesti bersemangat murid-murid akak bila akak mengajar...
tahniah...walaupun guru kontrak, tp akak kerja sepenuh hati..
guru yg mcm ni barulah murid tak bosan..

Falsya said...

bgs akak wat gitu..kadang certain cikgu nie dieorg wat syarat mengajar je..mmg smp sudah pelajar xminat subject tuh...kan kak?..

QasehnyaRania said...

morning akak:D
lamabt saya kenal akak, lau tak leh blja buat nota ngn akak:D
ekonomi sgt menguji minda ku..

akak,
maksud akak bila klik banner tu terus backlink ke blog penganjur kan?

kalau mcm tu nanti su try buat n3 tok akak k ;)

Deqla manjew said...

Hihi...kalo kak intan nk tau, dulu deqla blajar cr mcm ni la...tp deqla ni xde la pndai...huhuhu...

roslita thalib said...

wah untungnya kalau dpat cikgu macam ni :) bestnya....

Elya Roza said...

mesti kamu ni seorang yg penyabar...
maklumlah cikgu kann...:)