Followers

Friday, 23 November 2012

Zaman huruf e’ dan e…


Intan masuk darjah 1 kat sekolah rendah tahun 1986. Mungkin rakan blogger yang dah lahir (makna kata kakak2 atau abang2 la kan) atau yang belum lagi lahir tahun ni (makna kata adik2 saya ler) J. Intan ditempatkan di kelas 1U. Guru kelas namanya Cikgu Bashah Yunus. Garang dan tegas. Ajar subjek BM.

Zaman tu ada dua huruf e iaitu  e dan e’ ketika belajar..pakat2 la sebut ramai a, b, c , d e, e’ bla bla… dua2 bunyi berlainan. Darjah 2 dah x ada dah ejaan tu..tapi sempat ler merasa huruf macam tu. Tapi sangat unik kan ejaan kalau ada 2 huruf yang berbeza sebutan tapi bentuk yang sama. Lepas tu kan kalau bagi salam kat cikgu ada satu nada yang ala2 lanjut ja bagi salam..Assalamualaikum Cikgu….hehehe..korang sama x macam ni?

Kalau time rehat serbu kantin x hingat punya. Lapor..pastu yg x leh lupa sampai la… duk minum air paip tepi bangunan..ramai la pulak duk tadah tangan minum tapi yg peliknya, x ada sapa pula yg kena cirit birit atau sakit perut..

Tiap kali periksa sama ada no 1 hingga 2 sahaja kebanyakannya. Ada juga tak silap dua kali dapat no 3..Mak marah pasai main2.. Seronok betul naik pentas terima hadiah..Dan ada hadiah2nya sampai sekarang intan simpan dan bawa kat rumah di KL lepas dah kahwin..sangat sentimental value. Terima kasih guru2 yang telah mengajarku dari tidak mengenal huruf sehingga menjadi seperti sekarang antaranya Cikgu Bashah Yunus, Cikgu Rusmah, Teacher Hasanah, Teacher Gayah Aris, Cikgu Mat Isa, Cikgu Md Rodzi, Cikgu Samsudin, dan lain2 lagi. Terima kasih cikgu!

13 comments:

redza said...

mesti pelajar pintar kan

Chic Na said...

cikna tak sempat. tp mak pernah citer dulu dia belajar e dgn e' tu.

intanfirdaus247 said...

redza..biasa jaa..hahah

intanfirdaus247 said...

ye ke....hehe..

TiranaAduka said...

terkenang ta masa sekolah rendah dulu2

drzirakudo said...

flashback eh.. haha

intanfirdaus247 said...

banyak kenangan best kan

intanfirdaus247 said...

a;ah zira..terkenang zaman kecik..heheh

PinkUmmi said...

lor....seumo dgn dato ct ke???igtkn mude lg..adoi la tertipu sy

intanfirdaus247 said...

Kita seusia ka atau pink ummi lebih muda atau saya lebih muda? Hahaha..biasalah awet muda..hahaha

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

eh saya kena panggil kak intan ni..tahun 1986 saya baru jer lahir haha

intanfirdaus247 said...

wanie..haha..kak intan dah darjah 1 time tu..:)

izan mama mia said...

intan mesti bijak masa selkolah dl kan..