Followers

Wednesday, 14 November 2012

Laksa Telok Kechai (Zakaria Laksa Telok Kechai)


Rasa2 nya orang Kedah tau kot laksa Telok Kechai ni sebab ianya sungguh istimewa dan lain dari yang lain. Sapa yang pi Kedah rasanya elok pi pekena laksa ni. Telok Kechai ni senang ja nak cari, dia satu jalan nak pi Kuala Kedah. Jalan dia straight ja..Telok Kechai ni dalam daerah Alor Star. Kecik2 dulu arwah ayah kalau pi Kuala Kedah, dia akan singgah beli laksa telok kechai. Rasa dia unik.

Sebab dia letak sambal nyoq ( sambal kelapa) waner kuning2 kat atas laksa tu. So sebelum makan, gaul dulu dengan laksa dan kuahnya. Baru ada rasa umpph!! Terliur pula saya bila duk teringat laksa ni sambil menaip nih..tp kena balik Kedah dululah ..hehehehe..So kalau kawan2 blogger pi Kedah, jemput singgah ke kedai nih. Tapi saya tatau la kena ke tak dengan selera kawan2 , tapi so far, laksa ni memang ramai peminat dia…So apa lagi, sila terjah.:)  

Nampak tak dekat2 sudu tu ada sambal kuning? yg tula penyedap dia

Taken from google image. ( samlee86.net)

22 comments:

Falsya said...

Saya pun dh follow and tq coz follow..:)

Kesuma Angsana said...

Aduhai sedapnyer. TQ sudi follow KA ye & dah follow you back 700. Happy blogging ye

Cik Nur said...

sambal nyor atas laksa..? pertama kali dengar ni, tak pernah mkn lagi..hihi.. :)

Kunjungan balas dan follow kembali.. :)

intanfirdaus247 said...

Terima kasih Falsya..:) tq sudi singgah dan follow blog intan..hope ukhuwah kita bertambah erat…

intanfirdaus247 said...

Hehe..KA tq2 …happy berblogging juga buat KA

intanfirdaus247 said...

Cik Nur, jarang2 ada laksa camni..rasa2nya cam kat tempat n ja ada..hehehe.terima kasih yer sudi follow blog saya juga,

wantie said...

Ni tempat cheq ni. memang fames laksa teluk kechai ni.marveles.

intanfirdaus247 said...

Kan Wantie..la duk sana ka? Eh tima kasih sudi terjah sini..hehee

redza said...

xpernah makan lg..kalau tgk gmbar tu nampak memang sedap

intanfirdaus247 said...

Redza, kena cuba tau kalau pi kedah

misluvcoklat said...

uihh, sy org perlis pon xpenah cuba laksa ni.
dok makan laksa kola ja.
heheh ^^

intanfirdaus247 said...

huhuh...awak kena pi tau...sedap oooo...:)

Nur Abu Bakar said...

Sya dh pernah makan sekali dan dh tak terasa nk makan lg sbb xkena ngan selera...hehe

mummy alisha said...

sedapnyer laksa.. my fav juga...

intanfirdaus247 said...

Nur, tu la mungkin sesetengah orang tak kena dengan selera kan..heheh

intanfirdaus247 said...

mummy alisha, hehe..nanti kena g try n

PinkUmmi said...

Alahai nampak jauh sgt laksa nih...adoiiiii la...

drzirakudo said...

one word- lapaaaaarrrrrr

intanfirdaus247 said...

ZIRA..g makan cepatttttt..:)

QasehnyaRania said...

sedap kan laksan telok kechai.
lama dah tak makan..
lain dekat sambai nyior :D

Deqla manjew said...

perghh.. sedapnye kak...suka laksa!

deq's qienz said...

teluk kechai dekat gan umah MIL saya..hehee