Followers

Thursday, 8 November 2012

Bunyi Katak Ku Ingat Gergasi


Kisah bunyi katak ni zaman aku kecik2 dulu. Masa tu x silap aku dalam 5 tahun kot…agak2 la..tapi kisah ni memang aku ingat. Masa tu belakang umah aku ada tanah luas sebelum sampai ke sawah padi. Kat situ ada tanam banyak daun2 pandan. Satu hari lepas hujan , aku ikot mak aku g amek daun pandan..lepas tu sebab  tanah rumput masih basah, mak dukung aku sambil kutip daun pandan tu. Sekali aku dengar bunyi katak..bersahut-sahutan..TAPI MASA TU AKU INGAT BUNYI KATAK TU BUNYI GERGASI! Apa lagi, aku meronta2 nak turun dari dukungan mak aku..Aku takut kena makan dengan gergasi. Makin lama makin kuat katak tu duk Ong! Ong! Ong! Macam makin dekat je Sang Gergasi menghampiri aku..Aku terus terjun daripada dukungan mak aku, aku lari sekuat hati balik umah.. lepas tu baru aku tingat aku tinggalkan mak aku kat sana. Aku sedih sebab fikir mak aku kena makan dengan gergasi..Sekali mak aku balik sambil bawa daun pandan segenggam .Mak tanya “ awat cek lari?“ aku jawab ”Cek takut gergasi mak, mak x dengaq ka tadi bunyi gergasi kuat oooo” hahaha…budak2 oh budak2…fikiran jauh betul….tapi aku ingat balik memang aku tergelak..ada ka boleh pikiaaq bunyi katak tu bunyi gergasi.haahaha

11 comments:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

hehehehe time zaman budak2 imaginasi mmg tinggi kannnn ;)

intanfirdaus247 said...

2lah mak dara…macam2 kan kita boleh imaginasi..bukan apa sebab duk tgk tv cerita dongeng mcm2 hehehehe..

Qhaifa Nur said...

suka takutkan aeish dgn bunyi katak..kalau degil he..he..
kadangkala bunyi katak ni bersahutan, sekali dgr merdu juga he..he..

intanfirdaus247 said...

Nur, aesh takut eh..heheh..biasalah budak2 mcm intan gak kocik2 dulu..sekarang dah ok dah..hehe..

محمد رازيق said...

haha. tapi saya memang tak leh handle bila nampk katak. haha. salam kenal

redza said...

Ong..Ong...Ongggg!!!bestnya dok kampung dengar bunyi katak bersahut-sahutan di musim hujan

intanfirdaus247 said...

salam kenal.Muhammad Raziq ye? sebab tulis jawi kan..hehehe...saya lagi x boleh handle.goli den..heheh

intanfirdaus247 said...

emmm...KL xada katak eh..sian katak kan...dah xada tempat nak ber Ong ! Ong!..hehhehehe..redza, how's ur day today?

redza said...

ok je hari ni cuma bz sikit..da petang baru dpt blogwalking hihi

intanfirdaus247 said...

Hari n banyak keje kat opiz eh? Hohoho..intan pon banyak tapi kan..shhhhhh..sebab big boss cuti lamaa start today till 20th ni..maka saya dan staff lain meronggeng kak lijah jap..ekekekekeke.x baik kan

izan mama mia said...

hahahahah..mcm2 intan nih