Followers

Wednesday, 14 November 2012

NYAU NI SELALU MAI LEPAK DI RUMAH

Nyau? Nyau tu kucing..hehehe..kat kawasan perumahan saya ni kan ada la beberapa ekor kucing yg memang saya rasa orang yg tinggal kat area sini kenal. Sebab depa selalu bersantai pepagi dah ada kat bawah jalan2..lepak2 usha orang nak g kerja.. Ada yang waner oren dan ader waner itam.

Dulu nyau oren selalu datang lepak umah saya. Kalau dia mai , kami jamu la apa yg ada mengikut kesesuaian untuk kucing makan. Encik somi saya cukup penyayang. Kalau boleh satu peti ais dia nak bg nyau makan..hoh? hahaha..

Dulu saya pernah kidnap kucing kat PASAR SG BESI. Kami kidnap anak kcg waktu malam.sekali dapat hitam. lekat nama black. Uishhhh punya la sayang beli syampu kat dia, beli makanan dia kat pet shop, beli pasir bagai... tp black ni satu je yg rimas..asyik nak berkepit dgn kita orang ja.. sampai nak tiduq pon masuk join.oiiiiihhh mana boleh..ada satu tali yg ada bebola kecik, dia asyik mennggonggong bola tu bg encik somi lempaq, dia kejar pastu heret bg alek kat encik somi..berulang kali weh...adeh. Tapi saya dah buang black sebab ada satu ketika tu kami dua gatal2 sampai kena amek suntikan kat doc...Saya cuci lantai baju semua dengan dettol. Saya rasa mcm kutu black, walaupun kami dah mandi tiap2 minggu mungkin dia berjangkit dengan kuving lain..sebelum buang dia , saya mandikan dia dengan air suam, buh dettol dan syampu cat ...memang keluar bnyk kutu dia..kesian black tapi kami terpaksa buang. Azab gatal tu sampai seminggu juga la..lepas buang dia , pastu dah ok dah..tataulah nak kata sebab apa..tapi kami terpaksa juga buang black..

Ok2, sekarang ada sekoq nyau tertib selalu datang umah kami. Kadang2 bila bertembung masa duk tunggu lif jadi dia akan sama2 naik lif dengan kami. Ting ! dia pon kluar dan berlari ke arah pintu umah kami. dia dah tau dah sebab selalu datang . kami pon tatau kucing sapa tapi bila dia mai kami jamu dia macam2..Tapi kan dia nyau berhemah sebab apa tau? Dia datang dan hanya duduk satu port ja. X berani nak berjalan merata2 masuk bilik, cakaq apa bagai..dia duk diam ja. jamu makan..tidoq seharian, pastu dia blah. kadang2 dia mai makan ja..pastu blah..Kami namakan dia TAM...Jumpa kami kat bawah pon dia kenai..mcm menyapa kita pula...Apapun  walaupun Tam seekor haiwan, moga dia doakan kebaikan buat kami..

Ni la TAM Tertib..:)

TAM  < NYAU YANG BAIK>

14 comments:

Si Matatajam said...

Baiknya Tam...peminat Kucing yek..

IntaNBerliaN said...

sy ni plak takutkan kucing... takut kene cakar.. hihi

intanfirdaus247 said...

Minat kucing tapi dah x bela dah..sebab malas nak buang tahu bagai..hehehe

intanfirdaus247 said...

IntanBerlian. macam sedara Intan, nampak ja nyau terus kaki naik atas kerusi..hehehe..

♥ ROS ♥ said...

Rezeki murah jga kucing ni..suka kucing hitam mcm ni :p

redza said...

sy xbela kucing tp kalau ada dtg kat rumah beri jugalah dia makan...kesian dengar bunyi dia mengiau.

intanfirdaus247 said...

Ros, hitam pekat berkilat kucing ni..hehehe.

intanfirdaus247 said...

Kesian kan dengar depa duk ngiau…intan tgk muka depa yang sangat comei rasa cam nak peluk2 ja tp takut ada bacteria lak…..

محمد رازيق said...

saya pun intan dulu ada lah kucing dt6g kat umah. belas, n syang dia. tp yg tragisnya bila dia mati. huhu. tobat nak bela lagi. sedih tu.. tq intan singgah blog sy. maaf lmbt reply. free2, jmput mai lagi, ada entri baru. hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sy penakut dgn kucing hehe

intanfirdaus247 said...

Rizki, nanti intan mesti singgah punya blog awak..hehe,,yelah, intan pon bab2 kucing ni cepat sedih…dulu masa g buang black kat pasar mau keriau juga la…sebab kita terlalu sayang kan…sebab tu intan xmau bela dah…la ni mai umah intan jamu…intan pantang la org duk katok nyau dengan penyapu…dia pon makhluk tuhan

intanfirdaus247 said...

Waniey, heheh..cam sedara intan juga..intan bila tau dia takut lagi intan kuat sakat dia..haha

izan mama mia said...

ooo..peminat kucing rupanya,..saya suka tgk dr jauh jer.. anak saya mmg suka sangat kucing

Deqla manjew said...

owh akak ku syg... kite sehati sejawa tau..eh silap pulak..sehati sejiwa laa.. hihi.. deqla suka kucing gak..kucing terbiar deqla buat mcm kucing sendiri..area umah mmg byk kucing terbiar..org suka buang kat umah..huh.. jaat kan dorg kak..