Followers

Monday, 19 November 2012

Susah Senang Jerih Payah


Saya  orang kampung dan saya bangga jadi anak kampung.
Pengalaman saya macam2 dan ianya sangat berharga. Sebab zaman sekolah rendah tahun 80an hingga awal 90 an, kira banyak la pengalaman yang dapat tngok dan ada yang budak2 zaman la x dapat tengok dan rasa dah.
1)      Pokok kabu. Dulu selalu tengok arwah ayah kait pokok kabu.fuh tinggi tau pokok kabu tu. Pastu ramai2 buang biji kabu untuk sumbatkan kekabu nak buat bantal dan tilam.memang best dan empuk.
2)      Tengok dan tolong arwah ayah pasang tangguk depan rumah. Dulu depan rumah ada parit yang luas dan dalam airnya. Jernih lagi. Jadi arwah ayah pasang tangguk depan rumah dan ikat di pokok. Letak tangguk dalam air, biar lama sikit. Letak di celah dahan pokok dan ikat. Saya asyik ulang pi tengok ja..seronok punya pasal.  Bagi yang tak tahu apa itu tangguk, ni saya sertakan gambar nya. Cilok kat google image.
amek dari fotomedia.com.my


3)      Rumah bersulamkan anyaman dari buluh dan berlantaikan batang buluh? Pernah tengok dan naik duduk atas rumah macam tu? Saya pernah .Dulu di belakang rumah saya ada satu keluarga duduk rumah macam tu. Jadi saya selalu pi dan anak2 Cik Endut memang sebaya saya.
4)      Main tuju tin. Owh ini favourite saya. Bola dia kami buh batu kecil dan balut dengan plastik yang banyak. Ikat. Tin2 kumpul banyak. Lepas tu budak2 mai main di halaman rumah saya ataupun kami pi main depan halaman rumah kawan lain. Dalam satu geng ramai. Bila tin dilempar kena maka berterabur kami lari. Kah kah kah..kenangan tu
5)      Pukul berapa datuk harimau. Permainan yang sangat best juga
6)      Batu tujuh atau batu seremban. Uish ni pakat duk tayang batu sendiri..ada yang bawak jenis putih semua. Siap bawak pi sekolah tu. Bila rehat ja, ramai2 buat bulatan tepi koridor sekolah. Sampai game ja, masuk game pangkoq (tataula hampa panggei apa, tapi kami panggei pangkoq bila masuk game baru) masa lambung tu kan , masing2 nak tunjuk power lempar atau baling setinggi yang boleh..akakaka..lawak tol ..game ni bertambah hangat time puasa.
7)      Tolong ayah dengan mak jemur padi depan rumah. Jemuq padi ni atas kanvas. Duk hambat ayam kalau ayam mai patuk padi. Ligan sakan. Berterabur ayam lari. Bila petang ja, kais padi simpan, dan esok jemuq pulak.
8)      Tumbuk emping padi. Penah tengok mak and the geng tumbuk ramai2. Sedap emping padi ni.
9)      Pernah tengok orang menanak minyak dari kelapa? X silap air kelapa. Orang tua2 dulu buat minyak nyoq sendiri. Depa goreng ikan pon dengan minyak nyoq buatan sendiri. Saya tengok proses nya sangat panjang. Kena jaga api . Dulu guna dapur kayu nak buat ni sebab banyak.
10)  Pernah tengok mak kisar beras dengan pengisar batu dan sampai sekarang ada lg. Lepas kisar beras dan jadi putih macam susu, mak buat bedak sejuk. Mak titik atas kain. Potong daun pandan dan simpan sekali bedak sejuk lepas bedak sejuk kering. Wangi.

Dan sekarang saya sebak pula ingat kenangan2 ni dan saya  x boleh patah balik lagi. Yg penting sayangilah ibu bapa kita semasa depa masih ada.

29 comments:

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kenangan kan semua tu....
mmg ibu bapa kita kena hargai selagi dorang masih ada

intanfirdaus247 said...

Wanieys , kan, semua tu kenangan dan tanpa mereka siapa lah kita

nanieybarnieylurviey said...

teringin nk makan emping !! seumur hidup skali je penah mkn.. tu pun sbb duk kt tmpt org.. jln2 kt padi.. best!!! Childhood memories sgtlah indah

intanfirdaus247 said...

Naniey , kan kan..kalau la leh ulang balik..huhuhu

Falsya said...

tetibe tingat time kecik2 dulu..main teng2, main rounders, main getah, main baling selipar, galah panjang..hhehehe..

intanfirdaus247 said...

Kan,game tu pon sy rajin main…sihat ja kan zaman budak2 dulu kan

redza said...

depan rumah saya dulu ada sebatang pokok kekabu arwah nenek yg selalu kumpul2 buat bantal, tilam...bestkan tido atas tilam kekabu

intanfirdaus247 said...

Sedap kan …skrg rasa bantal yg jual di supermarket cam x best ja mcm org2 tua buat dulu..

Kesuma Angsana said...

baca n3 ni terkenang dulu2 waktu dikg

intanfirdaus247 said...

Kan KA Bila kenang zaman dulu2 muka mesti tersengih2..

wantie said...

entry kamu ni buat akak rasa nak putar semua zaman kanak kanak dulu. Nak marah balik kepada org org yg suka mengusik.

nak main cplong, senapang, main laga biji getah. main tangkap patung pas tu suh gigit pusat.. argh.. semuanya lah.. akak rinduuuuuuuuuuuuuuuu

lyza said...

Assalamualaikum, salam perkenalan..

N3 ni buat saya rindu nak kembali ke zaman kanak2.. apa yang penting,dulu kanak2 bebas bermain..tak seperti sekarang..takut anak2 d larikan orang... T__T

intanfirdaus247 said...

kak wantie..hehehe.tetiba ja tadi intan tingat zaman dolu2..tu yg wat entry n..hehe

intanfirdaus247 said...

waalaikumsalam..salam perkenalan juga:) terima kasih ye komen..hehehe..betul tu lyza..zaman dulu mmg x takut pon g main..semua kanak2 pon bebas main apa sahaja tanpa ada rasa takut

Nick Nashram said...

saya pun blogger baru dan orang kmpung jugak..huhu..pernah jugak la rasa masa budak2 dulu p main kat sawah dan sungai..tapi budak zaman skng ni kejenya duk depan laptop ngan fb je la..rsa cam nak jadi budak balik :)

intanfirdaus247 said...

Nick Nashram, tapi awak otai dr saya..hehehehe.. kena cek juga apa budak2 duk tengok depan laptop tu..apa yg depa duk tengok..hehehe..kann

IntaNBerliaN said...

seronok plak baca kisah2 awk ms kecik2 ni..:-)

nadia said...

salam kak intan! :)
first time nadia singgah sini. salam kenal kak intan. alang2, nadia terus follow akak. kak, nadia pon anak orang kampung. bestkan hidup dulu-dulu.
memang zaman teknologi canggih tu ada kebaikan dia tapi bila terlampau semua benda canggih, tak best jugak kan. bestnya kalau dapat undur masa jadi kecik balikk..

intanfirdaus247 said...

hehe..intanberlian...tetiba tingat tadi..tingat kat kg..huhu

intanfirdaus247 said...
This comment has been removed by the author.
Chic Na said...

banyak betul kenangan best2 masa kecik kan. sbb kita punya xtvt dulu seronok, bkn mcm skrg. semuanya gadget. huhu.. kalo boleh, sy pun nk balik ke zaman kanak2. huhu.. salam kenal juga. :)

intanfirdaus247 said...

Salam Nadia! Hehehe..tq2 sudi jenguk dan follow sini..hehe..memang kan..rasanya budak2 zaman sekarang asyik ngadap pc je kan...aktiviti yg sihat untuk fizikal dah jarang join..dulu segala macam permainan semua budak2 join...dan boleh eratkan ukhuwah lagi

intanfirdaus247 said...

kan Chic Na...intan pon sama..kalau leh nak balik ke zaman dulu.x mau pening2 dengan masalah2 sekarang..dunia oh dunia..hehehe

Si Matatajam said...

Im proud being a village girl...teringat kenangan main tuju tin..best sgt bila time nak susun balik tu..

Azhafizah Md Nor said...

bangga jadi anak kampuung jugak.ada jugak aktiviti macam kat entry ni.seronok kan bile teringat.zaman sekarang tak jumpa dah camtu lg.

intanfirdaus247 said...

KaK M, saya suka giler main tuju tin tu..hehehe

intanfirdaus247 said...

kan azhafizah...skrg mmg susah giler nak jumpa benda2 cenggini

PinkUmmi said...

kenangan kan....

intanfirdaus247 said...

kenangan manis