Followers

Saturday, 26 January 2013

IKAN TEMENUNG DAN IKAN MATA UJI RASHID

Sampai sekarang favourite saya ikan tapi saya x suka fish n chips..errrkkk cemana tu? hehe..suka lamb chop..

Ok, cepat2 taip, nak kuar ronggeng nih..

Suka goreng ikan garing2 especially ikan termenung...pastu gaul nasi dengan kicap ..pErgHhhh Sedap!! .Ni sebab terbaca  entry pasal kicap kat BLOG CIK AINI... tu yg tetiba tingat ikan temenung ni...Tau ka ikan temenung tu ikan apa? oRg KedaH tau kot... Ikan temenung is ikan kembung..ceeeeehhh speaking satt..hehe

Dari kecik lagi org duk sebut ikan mata Uji Rashid..Nape gitu? mungkin sebab mata ikan tu bulat dan besar macam Uji Rashid. 

Sekian, nanti saya bw kat umah kawan2 okeh..mana yg x sempat tu saya mintak mahap yer... loading terhegeh2 tenet saya ni sebab limit dah sampai..heheh..nak kena g bayo dulu.

Sorry x ada gambar sebab tenet loading slow so nak cari gambar kat Gogoi x leh..slow benar..gogoi tu google ..koh koh


23 comments:

umi alya said...

ikan termenung aka ikan lolong aka uji rashidkan? ikan kembung jenis satu lagi.. maaf jika tersilap

nanieybarnieylurviey said...

Hehe. Nani suke fish n chip tp depend pd tmpt la. :)

Nisah Idham said...

kak Intan Berlian..
nisah suke ikan temenung aka ikan kembung tu.. paling suke buat goreng atau bako.. sedap kak, mkn gan nasi panas2.. hikhikhik kalau 4 ekor tu, nisah sorang je settlekan.. tapikan ikan termenung sedap jgk masak kari... buh tomato or bendi.. yummy yummy....

the malay male said...

tersedak uji rashid..huhu

nea lopah said...

Kt sini ikan temenung tu d panggil ikan pelaling.

Aisy Nasiha said...

naim pun suka ikan temenung ni...kalau goreng rangup, dua ekor mmg dai boleh habiskan sorang...

Tihara said...

haha gogoi la plok intan ni..
kenapa tah akak rasa intan tulis
style sama macam bloger niza romli :)

onie said...

ikan termenung nenek kita masak memang mabeles ,nak try?yuk g kelate :P

Cinta Misteri said...

hehe...tkde gambo pown dh bleh byk camno ikan uji rashid tu. CiM suka gatah ikan goreng. skali hadap bleh lyn smpi 3-4 ekor

ct kektus said...

ikan termenung tu ikan kembung ? ini first time kite dengar. hukhuk

tapi yang penting ikan kembung sedap ! :D

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ikan temenung goreng pon sodap hahaha

Aisy Nasiha said...

Aaa dah ada pun komen saya.. Ingat akak tak nak publish, nk merajuk dh..haha...

Cik Aini said...

kesimpulannya kicap tu yg mnyebabkan sedap kan Kak Intan kan.hahahaha

izan mama mia said...

hehehe...ikan goreng mmg sodap...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Assalam Intan..

Bagus kalau suka mkn ikan.. bagus utk perkembangan otak.

Fish and Chip?. Kak Mirror pun tak berapa suka jugak..tp FNC kat Rest. Manhattan mmg sedap.

IntaNBerliaN said...

saya kalau kat trg paggil ikan kembung tp bila dah pindah sini br tau doreg paggil ikan temenung.. hihoo

Chic Na said...

cikna tak makan ikan kak. hihihi..

sebab mata dia kot. :)

Falsya said...

falsya pun suke lamb chop..pun suke makan ikan goreng garing2, panas2, pastu makan ngan nasi putih panas gaul kicap...perghhhh!!!..lagi sedap kalau mak yg suapkan...hehehe

Mimi Azirah said...

hahaha...ikan mata uji rashid

mama aryan said...

akak tau ikan termenung uji rashid tu..

Fieda Rafli said...

kat kg dorang panngil ikan lolong..

wan nurul hezrina abd halim said...

yup nurul juga penggemar ikan=)hehe anak2 semua penggemar ikan.bleh ratah ikan sampai 4eko kalu saiz sederhana tuh..hikhik..

ooo ikan kembung2 ikan termenung?hahaha baru 1st time dengar

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak intan..
hehe..cma pun selalu jgk dgr org kata ikan mata uji rashid..agaknya betoi la tu kut mmg mata dia sama.... ahhah..

tp ikan sardin goreng tepung mkn nasi panas2..waduhhhhh...rosak diet! :P