Followers

Tuesday, 15 January 2013

BUKU DARJAH 3 BELUM BANYAK DI PASARAN BUAT MASA INI


Salam semua ..selamat pagi…

Kalau pergi ke kedai2 buku, buku Tahun 3 tak banyak ada kan? Sebab sekarang saya dan editor2 lain sedang update untuk sistem baru untuk Tahun 3..Tahun 3 dah ikut buku teks latest dan ada  PBS macam Tahun 1 dan 2, ..so saya tengah gigih menyiapkan raw material ni untuk dijadikan sebuah buku untuk student Tahun 3. So tunggulah ye..mungkin bulan 4 ni In shaa Allah ada di pasaran..

Walaupun buku senipis dengan harga RM2.50 cth  jika buku latihan, korang tahu step nak siapkan dari awal sampai habis memakan masa hampir 7, 8 bulan juga…

Bermula dengan offer pada pengarang. Kena offer seawall 3 bulan untuk bg masa mereka siapkan manuskrip. Jika saya yang menulis.. saya ambil masa 2-3 bulan juga ikut pada berapa page yg perlu disiapkan. Kemudian bila siap manuskrip, perlu lihat apa lukisan yg perku diselaraskan dengan latihan buku tersebut. Dan bermulalah proses EDITING atau SUNTINGAN. Kadang2 preschool book kita nampak mudah kan, tapi proses nak siapkan sungguh lama nak habaq bagi kat hampa. Lukisan lagi. Setting lagi. Banyak lagi benda2 yg perlu dititikberatkan. Kalau saya kerja magazine dulu tiap2 bulan dateline sangat2 tight..semuanya berkaitan dengan ketepatan masa. Koh Koh Koh..

24 comments:

Cheq Kaq said...

susah nye nak terbitkan satu buku kan?mencabar betol tugas kak intan..

buku 555 senang kot nk buat..koh koh koh

the malay male said...

Susah jugak ye

Deq's Qienz said...

smg sgalanya dpermudahkan ya kak intan.maaf lama xsinggah sini.sibuk sikit.

combi said...

wahhhh...huhu..

Kakzakie said...

Seronok kerja macam intan ni bergelumang dgn macam-macam buku.

Falsya said...

Wahhhh, sgt teruja dgn keje kak intan....ngeeeee

Ibu Lala said...

penat akk nek turun kedai buku tau tnya buku tahun 3 dah ada ke belum. hu hu hu..

CeqGu said...

Intan ni editor ker......sayakan teringin jer nak hasilkan buku kanak2.mcmana caranya yer.....cer buat entry cara nak jadi penulis buku dan mcmana nak publish buku tu.......hihi

CeqGu said...

Intan ni editor ker......sayakan teringin jer nak hasilkan buku kanak2.mcmana caranya yer.....cer buat entry cara nak jadi penulis buku dan mcmana nak publish buku tu.......hihi

Kesuma Angsana said...

mmg satu process yg rumit ye dan tidak mudah walau untuk satu buku ye

MaMa Rey said...

anak saya tak ada tahun 3 s€karang..
1 2 dan 4 saja..

mak aii..lamanya 7 8 bulan nak siapkan..k€na hargai walaupun rm2.50 j€ kan..usaha m€nyiapkan tu sgt lama

umialya said...

lama jugak ya baru siap

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak..
ouh..akak edit buku ke?
cma tak tau pasal buku darjah 3 ni sbb anak2 x sek lg.. huhuhuh...

Mia Kassim said...

Kalau yg tetiba kekeringan idea tu camna...mesti ambik masa setahun nak siapkan..huhu

nanieybarnieylurviey said...

Dgr kak intan citer kt entri ni rasa mcm nk jadi editor plak. Koh koh koh *tiru kak intan :)

Nisah Idham said...

heheh macam padat & sendat pulak kerja nak siapkan buku ni kan..

IntaNBerliaN said...

byk gak step dia yer

izan mama mia said...

selamat bekerja keras intan mg hasilnya memuaskan..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ooooo mcm tu yer...skang ni xbapa nk ambil taug sbb anak xsek g haha

wan nurul hezrina abd halim said...

ooo dasyat gak ek tugas mcm kak intan nie..huhu semoga terus gigih tau kak

Mimie said...

byk juga kojenye ye...

Che Rosliza Che Mat said...

baru tahu...susah nak terbitkan buku dan kualiti bagus..

Si Matatajam said...

Susahnya nak hasilkan buku ni ye kak

Chic Na said...

mesti susah kan nak buat buku..