Followers

Monday, 29 April 2013

TOLONG , HELP, KAWMENG ARRR


Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum semua..

Saya datang kerja pagi ini dengan sebuah kejutan yg boleh kata terkejut badak juga lah.. Sampai je kat atas ofis, seorang cleaner datang pada saya,

“Kakak, kawan saya mahu melahirkan anak sudah, dia mahu bagi saya jaga, saya cakap sama dia , kakak di ofis tu sudah kawen dan belum ada baby, jadi jika adik mahu, dia mahu bagi sahaja..”

Perkara ni saya memang tahu dua bulan lepas, tapi bila dia senyap, saya ingat dia x mahu bg baby dia so sy dgn husband continue our life.,.cewah..now terkejut beruk den haaa org nak bagi baby…

Tapi saya ada kemusykilan yg serabut di otak..sebab sy rasa ibu hamil itu x ada dokumen perjalanan yg sah …dan dia masa mula2 mengandung , dia x mahu anak tu…mungkin ada kisah lain ..Encik Firdaus memang teringin anak dan dia sangat mahukan baby..:) Cuma saya buntu…

Sebab 1: Jika ibu hamil tu pendatang, bolehkah kita ni warganegara ni amek anak angkat dr pendatang?

Sebab 2: Apakah prosedur dan bayaran yg dikenakan dan berapa lama masa yg diambil?

Sebab 3: Saya takut bila dah ambil, akan ada masalah kemudian hari seperti anak tu nak diambil semula..tp dia cakap dia memang x nak ambil dah..

Sebab 4: Saya jadi gabra…gabra tatau nape..dengarnya baby boy..

SAPA TAU APA PATUT SAYA BUAT…PROSUDER NYA DAN LAIN2 YG BRKAITAN..

Kalau nak tanya pk habis2 dah ke, jawapan saya, saya dengan suami teringin ada anak memandangkan usia saya pon bukan muda 
lagi…Saya masih berusaha untuk dapatkan anak sendiri…hmmm:(( 

19 comments:

Nisah Idham said...

salam kak intan.

berat jugak entri akak pagi ni.
err nisah pun bukannya tahnu sangat kak. lebih baik akak pegi ke JPN -Jabatan Pendaftaran Negara. Mungkin mereka boleh bantu jawab soalan akak.

but yang nisah tahu, kalau nak amik anak angkat. lebih baik gune prosedur mahkamah. yang mana bayi itu akn sah menjadi milik kita dan boleh berbinkan suami kita, tetapi. tiada prosedur yg mengatakan ibu dia tidak boleh mengambil dia kembali setelah 1-40 tahun kemudian. maknanya. jika suatu hari ibu dia nak tuntut, ibu die behak membuat tindakan mahkamah. (yg ni nisah tahu masa nisah tengok PRIMADONA)

izan mama mia said...

betul komen nisah kat atas tuu..kena tanya yg pakar atau JPN dan jgn sesekali binkan nama suami kita.... mg urusan intan dipermudahkan...

Ratu Hatiku said...

Hi dear...sori xtau pasal nie. Harap2 dipermudahkan segalanya ya..

kalau ada rezeki anak tu utk Intan, xde masalah rasanya kalau Intan bg susu Intan sendiri sekrang nie blh amk pil hormon utk penghasilan susu. So nnt bby dgn intan blh jadi ibu susuan. Xperlu risau pasal tu.

Sue-Rya Qistina said...

setuju dgn komen di atas. apapun,mmg penting utk intan refer pada JPN dan jabatan kebajikan utk details. semoga segala urusan intan dipermudahkan...

mama aryan said...

salam intan...

alhamdulillah kalu intan nak jaga baby tu,kata org lepas ada anak angkat mungkin bole dpt anak sendiri pulak..kata org je la hehe

tak salah ambil anak dr pendatang pun,sbb kawan akak ada ambik anak angkat dr pendatang juga,tp kena buat perjanjian hitam putih lah yg dia tak bole ambil anak tu balik,kalu nak tengok tu bole la..

tapi kena ikut saluran yg betullah,kena bawa pegi daftar semua la,tapi urusannya akan mudah kalu mmg emak baby tu yg nak bagi, ini berdasarkan pengalaman kawan akak tu la..dan alhamdulillah baby yg dia jaga tu dah 4 tahun dah sekarang..
cubalah intan mana tau rezeki intan kali ni..cuma kena ikut saluran yg betul tau...

Ibu Lala said...

ipar akak ada pengalaman mcm ni. rsnya sampai sudah anak dia tak dapat dapat surat beranak. mcm2 masalah.

intan cer tanya kpd yg pakar la. akk pun x berani nak bagi nasihat. kalau susah susah baik tak payah.

Kakzakie said...

Kakak ipar kakak ambil anak angkat intan. Banyak procedure kena ambil. Selain kena ada surat perjanjian dan sumpah di mahkamah kena ke JPN juga. Selepas dua tahun baru boleh tukar nama penjaga kepada nama kita...

Jgn lupa surat klinik/sijil kelahiran kena ada agar tidak ada yg sangkut sana-sini..

lieyalatif said...

Lieya pun kurang arif hal ni...better rujuk pada yg pakar...tanye pada JPN...yg paling penting kene ade dokumen black n white perjanjian antara ibu kandung dgn kite ibu angkat....

Hope semua bejalan lancar...in sha Allah moga ade rezeki buat cik intan ye...kami doa yg terbaik...

nea lopah said...

salam kak intan... kalau nak details cuba akak tnya Jab Kebajikan Masyarakat. mungkin dengan proses under JKM akan lebih mudah. Tapi kalau mak dia tu bole isi borang JPN utk serahkan anak dia tu. Borang tu kena di t.t di hadapan peseruhjaya sumpah. Cara ni lagi mudah rasanya. cuma jd masalah bila ibu nya tu tak ada dokumen. kena refer JKM lah.

the malay male said...

x dapat nk tolong sbb tak tahu, tapi rasanya jika parent baby tiada dokumen sah pengenalan diri mmg agak rumit untuk daftar kelahiran baby tersebut.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam K.intan..
alhamdulillah..khabar gumbira ni..
setuju dgn komen otai2 diatas..
walaupun cma kurang ariff bab2 ni..
tp mesti ada perjanjian hitam & putih.. g JPN daftar & rujuk dgn pihak2 berwajib..

semoga segala urusan akak dipermudahkan allah yg maha esa.. :)

redza said...

saya pun xtau macam mana prosedurnya

Deqla Manjew said...

owh akak ku syg.. baik tnya pd yg pakar je.. pd yg berkenaan yg lebih arif soal ni... kalo tanya kat sini dah mcm2 jawapan lak dpt.. lg tmbh buntu kak... apapun moga urusan akak dipermudahkan... Allah tahu niat baik akak dan hubby.. =)

Ibu Lala said...

eh komen akak tak keluar la. komen apa ntah pagi tadi. alor...

tapi ckp the malay male tu mmg betul. kalau perents bb tu x de dokumen yang sah, nanti susah nak daftarkan bb tu especially nak dapatkan surat beranak. apa apa pun moga intan dapat jalan penyelesaiannya.

CeqGu said...

wahhh tahniah intan.....anis tak tahu nak jawab soalan2 intan tu, tapi rasanya intan dah dapat jawapan kot. memula jer intan gabra, dah tengok rupa baby tu nanti, timbul perasaan lain. kalau betul jadi amik, jgn lupa susukan baby dengan susu intan yer. supaya bila besar nanti tak der masalah aurat dengan intan. moga dipermudahkan segala urusan intan dan suami..amiinn

Chic Na said...

ohhh pasal ni ke? apepun dah dapat jalan penyelesaian kan. doakan semua yg terbaik je. :)

umi alya said...

akak pernah ambil ambil 2 orang anak angkat ntuk abang & pengasuh anak2 tapi warganegara, jika bukan warganegara, tak pasti caranya gimana? mungkin agak rumit kot..

moga urusan ini ini dipermudahkan

TiranaAduka said...

lawatan tirana aduka

Riedaffya ibrahim said...

sy br terbaca kisah akak ni ha...