Followers

Monday, 8 April 2013

GULAI IKAN ALA PAJERI DENGAN MANGGA

Sebab baru balik kampung, maka ada banyak buah mangga muda yang dibawa balik. Jadi dapat idea buat gulai ikan ala2 pajeri.  Saya guna bahan2 yang ada di rumah sahaja. Buka selera sebab mangga kan masam-masam kan, so sedapla sikit. Lagipun mood memasak ada ari ni sebab masih bercuti..esok baru start kerja.




Bahan-bahan

  • ikan
  • rempah kari ikan
  • bawang merah dan putih
  • minyak
  • asam keping
  • kerisik
  • mangga muda yg dipotong memanjang- basuh bersih (tidak perlu buang kulit) 
  • gula
  • garam
  • tomato potong 4
  • santan


Cara memasak:

  1. Tumis bawang putih dan merah
  2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan air
  3. Agak pecah minyak , masukkan mangga tadi
  4. masukkan  sedikit air biar tenggelam sedikit mangga tadi
  5. masukkan kerisik. jangan terlalu banyak.just untuk bg lemak2 sikit je
  6. kemudian, masukkan ikan
  7. kemudian masukkan santan dan asam keping
  8. selepas seketika, masukkan tomato
  9. gula dan garam untuk seimbangkan rasa
  10. lepas tu masak dan tutup api
  11. sedia dihidangkan

32 comments:

umi alya said...

sedapnya akak nampak

Ibu Lala said...

X pernah buat cam ni lagi intan. Sll bubuh terung atau nenas je.

nanieybarnieylurviey said...

Saje je tau kak intan ni buat nani meleleh air liur..

nea lopah said...

Ikan apa yg sesuai kak? sedap nye nmpak kak intan masak.

Aisy Nasiha said...

Akak..saya ada banyak belimbing buluh..agwknya boleh tak masak macam akak ni?

redza said...

sedapnya!

Cik Nur™ said...

lama nur tak makan...
kecur liur dibuatnya

Nieyxzha Hassan said...

mangga! meleleh air liur ni..mesti sedap ^^

QasehnyaRania said...

dapnya..mngga tu kak :)

Chic Na said...

nampak pun yummmyyyy je kak. ;)

izan mama mia said...

lor...boleh buat gulai ??... baru tau ni

Deqla Manjew said...

nyum3... sedapnye kak... masakkan utk deqla la...bole? hihi

inche hlovate said...

meleleh air liur bila baca mangga tu

Nadia Elena said...

wahhh dah boleh open table ni kak.. =)

lieyalatif said...

Lieya dulu mmg x tau mangga boleh buat gini...sekali member ajar buat gulai sardin boh mangga....perghhh sedap rupenye!!! Teruja bile rase hehehehehe

Lieya puase ni cik intan...agak tegode laa tgk menu cik intan nih hohoho

wan nurul hezrina abd halim said...

nampak agak mudah cara penyidiaannya2..

Tihara said...

patut mak akak cakap dedolu dia masak gulai buh pelam.. sedap2

Riedaffya ibrahim said...

rajin kak intan ye....mintak skit..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.intan..
huhuuuu.. 1st time cma tgk ikan masak versi ni..
boleh try nnti.. siap ada mangga ploks tu.. :P

AyueJean AJ said...

Terliur tang mangganya tu...

Ratu Hatiku said...

Sedapnya.... :)

Cik Aini said...

sedap sbb pernah mkn :)

Kakzakie said...

Kakak nak cubalah sebab kakak tak pernah buat lagi intan..

nadia said...

nanti nak try la resepi ohsem kak intan niii

Mia Kassim said...

Tak pernah lagi makan tapi cam sedap jak ni, siap ada mangga lagi..

Sue-Rya Qistina said...

alalala..rajinnya intan :)

mama aryan said...

macam menarik tu...

Kesuma Angsana said...

sedap ye,, tk pernah cuba lagi ! tq share yer

munna said...

sedapnya nampak .... tak pernah lagi makan gulai ada buah mangga muda....

LYAfrina said...

slurrpp..pekak molek kuah dia

LYAfrina said...

**pekat

jaakechik said...

pandai akak masak yer. dah laa pandai bab make up lak tu...