Followers

Friday, 19 April 2013

RESIPI SUP KAMBING DENGAN PERIA

Malam kelmarin buka peti ais masih ada balance lamb.. Sebenarnya lamb ni lebih kepada lamb untuk grill..tapi saya malas nak grill bagai jadi tukar kepada sup. Guna bahan-bahan yang ada di rumah. Boleh makan dengan nasi atau cicah roti. Rasanya ada pahit-pahit, manis-manis, masin-masin, pedas-pedas. Saya campak je apa bahan yang ada nyahhh..:)


 


Bahan-bahan:
Daging kambing
Bawang putih dan merah
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih
Serbuk kulit kayu manis sikit
Halia
Lemon dan sedikit hirisan kulit lemon
Cili padi
Peria dipotong nipis
Tomato dibelah
Daun thyme (n sbb tgk ada, x ada pon x apa)
Serbuk lada hitam
Gula batu ( x ada x apa)
Garam 
Gula 
Cili padi
Minyak


Cara-cara: 
Panaskan minyak
Tumiskan semua bahan menumis tu. Tau kotkan bahan apa.
Pastu da agak garing, masukkan serbuk kulit kayu manis.
Pastu kacau bubuh lamb 
Pastu buh air.
Pastu campak segala macam bahan-bahan selebihnya.
Kacau dan biar direneh secara slow la kalau leh, kalau dah lapor gunakan api yang marak...akakakaka..
Sekian! 

32 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

izan mama mia said...

sebab tambah peria tuu ..ada kelainan... ada rasa pahit tak ??

ros_reeza said...

boleh di cuba nanti.. Tapi, Ros tak makan kambing..

Kakzakie said...

Kakak belum pernah masa sup masuk peria. Mesti sedap ni. Kakak suka sup kambing...

umi alya said...

rajinnya Intan masak

nea lopah said...

sedap ni kak...nk cuba jugak nnti!

Cheq Kaq said...

sedap nyer kak!teliuqqq

Reiko Masashi said...

perut dah berbunyi :P

Deqla Manjew said...

nak tukar dgn ayam bole? sbb deqla x mkn kambing la kak...huhuhu....

Ratu Hatiku said...

Sedap ke rasa daging kambing..hihihi.. xmkn kambing dan xpernah msk pun kmbing.. :P

Ena's Palace said...

masak campak campak pun sedap kan...

Tihara said...

sedapnya intan makan sup kambin :)

Chic Na said...

terer la kak.. masak ape pun sedap. boleh belajar ngan akak la. hihi..

salam Jumaat kak. ;)

Cik Nur™ said...

wahh...hebat akak, mainn campak2...

kalau nurlah, entahkan jadi entahkan tidak...ihihihihi

TiranaAduka said...

tapau 1 leh?

Aisy Nasiha said...

pergh...makan tak ajak!! taknak kawan!! hihi ayat naiam kalau merajuk, mama pinjam kejab..

rajinnya akak comel ni masak kambing... seronok baca ni

♥ CmÂȘ shIemÂȘ ♥ said...

Salam K.Intan..
Sarapan apa pgi tadi..?
huhu.. sup kambing.. rasanya cma kene tambah skill lagi klu nk masak daging kmbing. failed sbb baunye masih kuat.. huhuh..

tenkiu share resepi kak :)

BUNDA a.k.a KN said...

bunda suka makan yg jenis sup ni, nanti bolih lah try..

Nick Nashram said...

smpai skrng x pernah lg makan buah peria..hahah..pahit.tapi sup tu nmpk cam sedap je.

Ibu Lala said...

Beli ke daging kambing ni. Akk x prnh beli daging kambing ni. Daging biasa pun x beli sbb mak ada darah tinggi, hubby pulak ada heart attack.

LYAfrina said...

slurppp..mesti myengat ni.. tp peria lya x suke.sbb pahit sgt la

mama aryan said...

alahai..akak tak makan kambing,klu yg bakar tu kasi hangit baru bole makan..heheheh

Che Rosliza Che Mat said...

sedapnya....boleh cuba nanti..

Cik Aini said...

peria campor sup eh..ni pestime dgr tp kan kak org kata siapa yg suka masak main campaq2 je mesti sedap..yg slalu ikut sukatan ni x berapa sedap.hahaha

AyueJean AJ said...

Sedapnyaaaaaa..

Kesuma Angsana said...

wah nampak sedap tu, boleh dicubalah !

Mrs Velentine said...

sedapnya lapar tiba2

Mimi Azirah said...

sy tak mkn sup kambing la kak intan

Mia Kassim said...

Best nye resepi, main campak2 jak semua....tp sayangnya saya x mkn kambing.....huhu

jaakechik said...

sup kambing dgn peria, amboi resepi baru ni, kreatif akak ni mencuba resepi baru yer... nampak sedap aje, tp sayang jaa x mkn pulak daging kambing ni.

nurbijen said...

lamb soup mmg kegemaran kami sekeluarga... nyum nyum!
nanti boleh cuba try resepi ni pulak :)

CeqGu said...

ada jugak yg mengembek ni hehe...pandai cuk masak yer..ekekeke cuk oh cuk