Followers

Tuesday, 5 March 2013

UBAT KLINIK, PRE SEED, TERMOMETER BBT 2 DECIMAL

UBAT KLINIK
Salam semua..Maaf kan saya sangat2 sebab saya bukan sengaja x nak bw blog kwn2..tapi saya memang x sihat..dah lebih seminggu batuk menyerang...memula encik Firdaus teruk sampai tak boleh tidur dia especially malam..(sampai sekarang pon  ada lagi batuk tapi kurang sikit la) ..dan berjangkit pulak dekat saya..batuk sampai sakit urat perut.. makan ubat batuk dah hampir dua botol. semalam g opis dah makin teruk sebab ada ulser kat lidah ..badan sekejap panas sekejap sejuk...x larat sangat dah. Jadi saya amek keputusan pergi ke klinik... Doktor tanya saya ada lelah ke, sebab saya batuk  dah gaya macam org lelah dah...huhuhu..lepas amek ubat balik rumah rehat... penat nyer batuk ..nak tidur asyik terjaga je sebab nak buang kahak..:(( Doakan saya cepat2 sembuh...ubat klinik dah makan...dia bagi ubat wheezing tau! sebab doc cakap sound saya dah macam semput!..dan sekarang masih batuk.


PRE SEED
Ini ialah lubricant atau cecair yang diperlukan especially untuk wanita yg ingin kan anak dan sedang ber TTC (Trying To Conceive). Ini sesuai jika "V" berasid , Nak tau apa dia berasid dan bagaimana, boleh BACA DI SINI.   Pre seed ni tidak membunuh sperma dan ia membantu menyuburkan sperma. Ada dua jenis lubricant yang saya tau tidak membunuh sperma iaitu Pree Seed dan Conceive Plus. Pre Seed ni saya beli Farmasi AA Sri Petaling dengan harga RM92.90..Boleh search di LINK INI untuk mengetahui lebih lanjut. So yg sedang ber TTC, boleh la cuba. Ada juga yang jual online. harga berbeza2. 

TERMOMETER
oleh kerana saya sedang berTTC, maka saya beli juga termometer 2 decimal ni..Saya beli online je di FB HAMIL SI COMEL. RM 36 free postage..Termometer ni digunakan untuk mengukur suhu badan kita dan kita boleh tahu bilakah waktu subur especially orang yang period tidak tetap. Ia nya lebih tepat berbanding termometer biasa kerana walaupun suhu naik sikit pon katakanlah 0.1 , termometer tu tetap boleh baca suhu badan. jadi kena rajin lah. Bangun pagi2  je tanpa buat apa2 lagi, x gosok gigi lagi, ambil termometer tu letak bawah lidah. Dia boleh on/off sebab berbateri yer. Bukan manual.. Kita boleh baca suhu dalam Fahrenheit atau Celcius...Catat suhu dan kita boleh buat graf ...baca graf suhu dan kita boleh tahu bila kita subur..Boleh belajar buat CARTA DI SINI.

"Weekend baru ni saya dan encik firdaus menghilangkan rasa sunyi kami ronda sampai malam, buat benda2 yang menghappykan diri . Mungkinlah sebab bila tgk FB ada kawan2 baru dapat baby, kawan saya dan kawan encik firdaus..jadi kami rasa la mcm mana ntah..tatau nak cakap..so kami kuar relaxkan minda. Tu lah kadang2 datang masa tu tetiba rasa sedih benau.. Kami pi tengok wayang Jack The Giant Slayer. Memang best ! Kemudian, kami nak tengok Rock OO tapi takut  x best movie mcm hari tu tgk Husin Mon dan Jin Toncit memang x best  so kami decide tengok movie Dark Skies.Bila dah tengok hampeh ...Movie ni kategori movie english yang x best langsung..Kami dua tengok movie duk lawan batuk sampai saket perut..hmmm" 

Untuk hadiah GA  , 
Saya dah post untuk Ina (post semalam) dan Umi Alya (post hari ini)hadiah dah pos dah. 
Untuk Kak Tihara dan Deqla esok yer pos. 
Saya x bw lagi yer kawan2..slow2 saya bw...kesian kawan2 yg datang jengah blog saya tapi saya x singgah2 lagi...sorry ya...

31 comments:

LYAfrina said...

lya pon sama kurang bw.. sbb mcm2 hal blaku kbelakangan ni.. apa2 pon moga cpt sembuh ye

ros_reeza said...

jaga kesihatan ye kak :-) Ros doakan moga akak cepat sembuh.. dan jangan sedih sedih ye.

dayana yana said...

semoga cepat sembuh sepenuhnya...

umi alya said...

banyakkan rehat, siannya..

Insya Allah jika punyai rezeki, lambat laun akan dikurniakan zuriat.. xmo stress k

maria firdz said...

Moga cpt smbuh kak.. Nak cpt smbuh batuk tu try minum vco atau amik sesudu madu bncuh dgn air..baca alfatihah dan selawat 3x.. InshaAllah.. Owh.. Nama en firdaus sma la nmanya dgn en.hati kita juga... Sbb tu de firdz bkng...heee... Xpe.. Moga de rezeki akk n suami utk timang chya mata.. Sy pun tgh ttc utk second child...

Ibu Lala said...

Aloh cian. Moga cepat sembuh ye intan. Pelan pelan kayuh. Nanti nanti dapat la bb tu..

♥ ROS ♥ said...

cepat sembuh ye kak :) ros doakan yg tbaik..jgn fikir byk tau..insyaallah ade hikmah di sebaliknya..ros dulu pun lmbt dpt bby.. bila dpt dekat2 plak :)

♥ ROS ♥ said...

cepat sembuh ye kak :) ros doakan yg tbaik..jgn fikir byk tau..insyaallah ade hikmah di sebaliknya..ros dulu pun lmbt dpt bby.. bila dpt dekat2 plak :)

Tihara said...

take care intan n hubby..akak n hubby pn tengah menempuh demam dan batuk..akak ok dia plak tak ok...duk badi lawan batuk demam..jetlag sama kut...takkan la kan dah lama dah blk...kiki

then bagus sangat info tu..thanks 4 sharing intan :)

nea lopah said...

Semoga cepat sembuh kak. Nnti cuba minum air Anugerah yer. Sy ari tu kena batuk hampir 2 bulan. putus asa makan ubat batuk yg pelbagai jenis dan perisa. Saya usaha cara lain. Minum air anugerah( air yg telah d bacakan dgn 30 juzuk alquran). Alhamdulillah beransur sembuh.

Falsya said...

kesiannye kak intan n hubby..get well soon okayh...speed recovery kak..

Deqla manjew said...

xpe kak... kesihatan akak tu lagi penting...moga akak cpt smbuh...owh pasal hadiah tu kalo x larat x yah pos lagi pun xpe.. akk x yah la pikir2 sgt.. pikirkan keshtn tu dulu ye.. =)

Deqla manjew said...

kak.. deqla dah baca msj.. sori x dpt nk bls.. kedit abis.. haha.. camne nk beli tu kak? mcm menarik.. nk try la..

syiela said...

moga cepat sembuh ye

Sue-Rya Qistina said...

kesiannya intan. take a good care ye dear. kesihatan kena jaga tau. insyaAllah, rezeki tu tetap ada. mudah2an Allah melimpah ruahkan rezeki buat kamu berdua :)

apapun, kita perlu berusaha, doa dan tawakkal kpdNya

redza said...

blog xpenting..kesihatan tu kena jaga baik2..da sihat esok blogginlah balik..semoga cepat sihat ye

Chic Na said...

lamanya akak batuk. dr haritu kan. get well soon kak. miss u.. ;)

nanieybarnieylurviey said...

Cepat2 sembuh kak intan n somi..
Ari ni nani dpt ilmu bru. Pasal pre seed :)
Insha Allah ada rezeki smpai la tu. kdg Allah nk uji kesbarn kite and hold dlu psl anak. Nk uji pasangan. Nani nk ckp lebih pun xberani sbb nani xde kt situasi kak intan. Tp nani tgk status member kt fb ada yg belum ada anak ada yg da ada ada jgk yg amik anak angkat :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam kak intan..
alahai..sedih dgr..batuk sampai sakit perot mmg mnyeksakan..sabar ye kak.. sakit itu kafarah dosa.. rajin2 mkn ubat & jaga mkn! :)

insyaallah..cma mendoakan akan & hubby jg..moga tahun ni ada rezeki utk menerima cahaya mata..

tamo sedih2 ye.. take care :)

wan nurul hezrina abd halim said...

kak ubat batuk prospan2 mmg elok tau..dia takder bahan kimia sangat guna daun ivy.rsanyapun sedap n tak ngantuk..bleh keep makan.get well soon kay kak.nurulpun tak bape sihat tak tau nape

umi alya said...

akak dah terima kain & buku2 tu tp x smpt nak ambik gambar sbb dah di sambar dek anak buah ntuk dibaca, maklum le dia tu ulat buku.

Terima kasih banyak2, cantik kain tu

Cheq Kaq said...

patut lame tak nampak..moga akak cepat sembuh..tak pe kak..rezeki Allah punya kerja..kita usaha je laa yer..

Aisy Nasiha said...

gigih berusaha ni.. in shaa Allah akan cepat rezki akak dapat anak..
jaga pemakanan dan sentiasa positifkan diri ye...nanti akan dapat anak yang sihat..

CeqGu said...

Intan dah sihat ker? Sorila anis pun dh lama x bw ni. Anis pun blum sht ni. Tgh nk usahakan perubatan cara islam pulak..,anis rasa anis xstres la. Rasaw mcm benda lain jer....nauzubillah...

Intan n asben jgn sedih2 tau....,insyaallah sampai waktunya nanti korang pun akan punya cahaya mata....berderet2 lagi hihi

MaMa Rey said...

bsabar ya Intan..nti ada tu..cuma belum sampai rezeki lg..

mama aryan said...

skrh intan dah ok ke? akak harap intan dah sihat sepenuhnya ya

izan mama mia said...

batuk kalau dtg dgn pakej...mg dah sembuh yer

Si Matatajam said...

Sabaq bebanyak kak Intan...Allah tau apa yg Terbaik ntuk akak dan Suami...kita ja yg xtau perancanganNya...

Mimi Azirah said...

kak intan dah ok ke?

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

la sian akak..now mcm mn dh ok belom...jg kesihatan yer kak...tc

Cik Aini said...

dah sihat ke kak.Intan..
moga Allah permudahkan segalanya tuk k.Intan n family.amin