Followers

Wednesday, 20 March 2013

KAMI KE KLINIK PAKAR

Salam.selalu kalau kita tak hamil, orang selalu tak fikir pasal lelaki...selalu pk pompuan la nyer pasal ni..tapi salah yer tuan2 dan puan..cewah..Selalu doc akan tanya lelaki dulu...sebab untuk merawat perempuan yang ada masalah banyak..tapi ubat untuk merawat lelaki ni kurang jadi apa2 doc akan pastikan lelaki tu x ada masalah dulu baru dia akan proceed dengan pihak wanita... Kalau saya salah sila betulkan..:)..tapi itulah yg saya dengar daripada docktor2 yg  saya jumpa

DAN..Malam ni dalam jam 8.30 malam encik Firdaus telah menyetart kereta dan kami menuju ke klinik pakar untuk cek kesuburan dan mengetahui apa masalah yang timbul. 

Kami pi cek di klinik di Puchong. Doktor perempuan berbangsa India. Lupa la nama klinik tu.. Very Friendly. Memula rasa segan juga tapi kami nak tau juga apa masalah an an...Selepas dia tanya kami apa masalah kesihatan cth period dan sebagainya baru dia proceed next stage.

First cek saya dulu. Encik Firdaus menemani saya masa doc buat ultrasound. Dan doktor ni cek sambil buat penerangan dengan jelas. Rahim saya ok. Tak ada fibroid . Syukur. Cuma bila sampai bab telur , dia kata telur saya kecil..normal telur besar sikit lagi. 

Ok, cek encik firdaus pula. Dan x ada masalah pape pada bahagian lelakinya..hehe.huyehh ..yerlah mau idak risau takut la effect sebab dulu ada wat operation tiroid ke kot2 ada masalah kan. Ok, bila cek dia x ada masalah, doc cadangkan untuk cek sperma di lab. Maka 28/3/2013, encik  firdaus akan gi cek di lab di Petaling Jaya selepas doc buat surat refer ke lab tersebut dan result akan keluar selepas 3-4 hari tu. 

Dan saya pula perlu menunggu period yang seterusnya dan jika masih x ada tanda2 hamil, doc akan bg ubat yang membesarkan telur. Saya tanya clomid ke? Dia cakap bukan. Ubat apa eh?? korang tau ke? Kalau tau , mahal ke ubat tu?? .hmmm...tataulah nyahhhh....janji mak usaha noks...:P

Ok, bil termasuk sekali dengan bil pi cek sperma di lab nanti kami bayar siap2..RM 600...fuh !! malam ni melayang begitu sahaja.. Tapi kami redha ..Nak baby kenalah usaha sikit kan kan kan... 

42 comments:

nea lopah said...

salam kak intan...kawan sy pun masalah yg sama jugak, dia buat kat specialist kat alor star dlm 6k jugak kos, doc tebuk rahim tu, tapi alhamdulillah berjaya dpt bby.. sy doakan akak berjaya jugak.

Elya Roza said...

bukan clomid rasanye dear...
i pun lupe..tapi mmg doctore inject kat bontot untuk bg size telur besar...hehee... you try pakai premium beautiful la dear..sebagai rawatan alternatif...ada orang pakai dengan kuasa Allah, pregnant lepas beberapa bulan.....


Nieyxzha Hassan said...

nieza buat treatment dekat hospital gomen... nieza pon lambat 'lekat' aritu...

kalau nak citer panjang beno aih..

nak tau, pm nieza je la kat fb..hehehe

TiranaAduka said...

salam intan
Ta doakan agar murah rezeki intan.

Alamat tempoh ari leh gunakan untk surat menyurat..

umi alya said...

usaha tangga kejayaan & duit boleh dicari, insha allah jika diizinkanNya.. sama2lah kita doakan. aamiin..

Ibu Lala said...

Akk pun ada kawan yg camtu intan. Tp dia minum susu alpha lipid tu. pastu trus peknen. Now anak dah 2. Intan cuba la makan produk produk yg mudah hamil tu. kan ada satu produk tu. akk x ingat la nama dia. Biodex kut.

Apa apa pun usaha tangga kejayaan. Dun worry dear, ada rezeki nanti adalah tu. bdoa byk2 ye.

Falsya said...

kak intan...betul ckp kak intan..selalunye org akan pikir pmpn yg masalah dulu..nape nyeah..xpe kak..moga2 duit yg kuar mlm tuh akan membuahkan hasil yg xdisangka...semoga ape yg kak intan hajati tercapai..amin3....;)

redza said...

semoga impian utk dpt zuriat akan tercapai ye

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K. Intan..

Huhu...cma x pasti ape nme ubat tu..
Alhamdulillah kak.. teruskan berusaha ya..
InsyaAllah.. Allah maha pengasih & penyanyang.. rezeki akak & hubby ada..cuma lambat @ cepat je..

ntah2...coming soon kot?aminnnn...
allah permudahkanlah segala urusan kak intan ku ini... amin..amin..

:)

amirini said...

Assalamualaikum... Semoga anda dimurahkan rezeki dan dipermudahkan mendapat zuriat

Siti Rohaida Yusof said...

sy pun da 2 taun kawen masih belum ade lg tanda2 nak dpaat baby..banyak usaha dah..cuma nak pi dokter tu,sedang pujuk en husband..

AyueJean AJ said...

Semoga usaha akak mebuahkan hasil..
Insyaallah.... =D

Ratu Hatiku said...

Semoga dipermudahlan semuanya ya.. Saya doakan semoga awak cepat2 dpt baby.. Amin

Deqla Manjew said...

perghh mahainye..nape x cuba di klinik atau hospital kerajaan je..tp tu la , mmg jenuh lak nk tgu lelama...huhuhuh... pstt..deqla pun otw nk check up nih..

Nad MamaZN said...

Kak intam takmo cuba homopati?

[PCL] said...

ok, pcl singgah ...dan cuma dapat baca then doa mengharapkan apa yang dihajatkan kamu berdua tercapai dengan IzinNya. amin ya Allah.

CeqGu said...

Kwn anis sama kes dgn intan. Kalau xsilap boleh tahan mahal gak injection tu. Kekadang sekali inject belum tentu jd.kena sabar.kwn anis tu after a few injections,alhamdulillah dia pregnant.

TiranaAduka said...

lawatan di awal pg jumaat yg damai intan

Chic Na said...

takpe kak. ikhtiar je cara apa sekalipun. InshaAllah berjaya. cikna sentiasa doakan akak & abg firdaus. ;)

wan nurul hezrina abd halim said...

kak sedara nurulpun kak dah 10 tahun kawen last2 buat banyak kali rawatan kesuburan dan abes banyak ribu last2 tahun ke 10 Allah bg rezeki tatkala umur dah nak mencecah 40tahun.alhamdulillah

nurul doakan akak yer..jgn sedih2 kena selalu semangat n usaha plus berdoa n wat solat hajat

Tihara said...

insha Allah moga usaha2 kita diberkati Allah, mudah-mudahan dapat zuriat secepat mungkin..aamiin

izan mama mia said...

mahalnya,..akak dl buat kat klinik swasta mmg ribu mak riban..akak bt kat hosp selayang,...n LPPPKN...

fieda said...

yg penting ikhtiar..selebihnya kita serah pada Allah ye intan..

nanieybarnieylurviey said...

Insha Allah kak intan. Akak da usaha.. Moga dipermudahkan segalanya. Aamiin ya rabb

Aisy Nasiha said...

ikhtiar kak.. takpela mahal, mana tahu kalau berjaya, anugerahnya memang tak ternilai...
dugaan untuk akak macam ni, mesti bahagian lain akak akan dipermudahkn...

lagipun akak orang yang baik, saya rasa akan ada rezki untuk akak dn suami

man said...

laki makan telur separuh masak..tiap2 hari

nea lopah said...

kak jom join Ga ni http://www.bicaramakdara.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html

Azhafizah Md Nor said...

moga urusan akak dan suami dipermudahkan..insyaAllah ada rezeki akak tu.berusaha tu penting (:

the malay male said...

usaha tangga kejayaan

inche hlovate said...

takpe kak..Kita sebagai manusia kne usaha. InsyaaAllah ada rezeki :)

Nisah Idham said...

Salam kak.. even nisah masih tidak ada anak lagi, nisah pun belum check2 mcm akak ni. heehe jadi tak tahulah nama ubatnya. melayang juga RM600 akak ye, xpe kak. sabar ye rezeki ada di mana-mana. semoga doa & impian akak & suami termakbul.. usaha tu penting. doe juga perlu seiring. jaga diri kak (^_~)

Nick Nashram said...

saya yg lelaki ni takut jugak dgr.
kalo mslh tu berpunca dari lelaki perghh..
pe pun, moga cepat dpt zuriat :)

LYAfrina said...

insyallah intan.klo ada rezeki tak kemana..apa y pting usha.. xpela habiskan sdikit duit demi usaha kt tu. lya doakan moga ada berita baik lps ni.. amin

Sue-Rya Qistina said...

sue doakan intan dan suami tabah hadapi dugaan ini. mungkin ada hikmah yg tersembunyi di sebalik semua ini. teruskan berusaha, berusaha dan berusaha. Allah takkan menguji hambaNya melebihi kemampuannya sendiri. sue doakan agar intan dan suami dimurahkan rezeki. take a good care!

Mrs Velentine said...

Kak intan masalah ni sama dgn wife kawan saya..telur dia kecil ubat tue main suntuk kat perut(**kalau x silap)..depa buat kat hospital kerajaan..tapi kos mmg mahaljuga..sekali suntik RM5++

nabilah_2908 said...

moa usaha akak & suami berhasil...insya'Allah..amin.. :)

Si Matatajam said...

M doakan mudah-mudahan usaha akak dan suami kali ni diberkati Allah swt..

Kesuma Angsana said...

mudah2an cepat dapat rezeki yer In Shaa Allah

Mimie Najib said...

rm600 kak? aduhai..mcm tak caya je byrnnya tu..tapi xpelah kak..demi zuriat yng tercinta kan..yang penting usaha.. moga Allah beri rezeki pada akk.. :)

IntaNBerliaN said...

mahal jugak yer.. tp xpala.. usahakan.. harap2 ada rezeki akak untuk timang anak cepat2...

IntaNBerliaN said...

mahal jugak yer.. tp xpala.. usahakan.. harap2 ada rezeki akak untuk timang anak cepat2...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wani doakan moga akak cpt2 dpt zuriat