Followers

Friday, 8 March 2013

REVIEW MOVIE: OZ THE GREAT and POWERFUL



Ok, malam ni saya dan encik firdaus dah pi tengok movie ni. Kami pi naik belina gondang sebab rasa macam dah lama x ronggeng naik dia. 

 9.30 tayangan bermula.


Kisah mengenai seorang magician ala2 funfair bernama Oz masuk alam lain lepas termasuk ke dalam puting beliung selepas dia naik belon panas . Dia terjatuh ke sebuah negara bernama negara Oz sejibik cam nama dia juga. Kat negara tu depa semua meramalkan bahawa akan datang seorang wizard lelaki yang akn menyelamatkan depa ni semua daripada ahli sihir yang jahat. Masa dia jatuh kat negara tu, Oz bertemu seorang wanita bernama Theodora . Siapa Theodora? (xmau cakap sapa la..hampa pi tengok sendiri naaa.) heheh 

Oz ni bukan ahli sihir pun tapi disebabkan dia nak dapatkan takhta dan emas maka dia mengaku dia tu wizard ....dan dia terpaksa melawan ahli sihir yang jahat sebelum takha dan emas dia dapat ..dan Oz setuju..maka bermulalah adventure dia mencari ahli sihir jahat tu..Siapa ahli sihir sebenarnya?

Dia melawan ahli sihir itu bukan dengan sihir...tapi dengan kepakaran magik dia sebab akhirnya dia mengaku bahawasanya dia takda pun sihir dan dia bukan ahli sihir seperti yang penduduk negara itu ramalkan .

Ada watak monkey yang boleh cakap dan mempunyai sayap (very funny watak ni) , pastu ada watak gadis porselin dan orang kenit pon ada. 

Oz, monkey dan gadis  porselin tu travel ke tempat ahli sihir jahat tu dan Oz perlu ambik tongkat sakti ahli sihir jahat tu dan perlu dipatahkan seperti yang diarahkan.. tapi apa yang berlaku selepas itu sangat memeranjatkan...Nak tahu lebih lanjut, kena pi tengok sendiri la.koh koh koh...  

Tapi bagi saya Jack The Giant Slayer lagi bagus daripada movie ini. Namun movie ini tetap ada adventure nya yang tersendiri. Tapi saya lebih suka menonton Jack The Giant Slayer..:)


Saya menunggu movie G.I. Joe pula selepas ni..dan juga Snitch pun telah ditayangkan x silap saya pada hari ini. 


38 comments:

Chic Na said...

selamat malam kak. mcm best je citer ni. ala2 stardust. cikna suka filem magic2. huhu.. nak tengok. nnti mesti ada kat astro 1st kan. ;)

Nurzakiah Hanum said...

Assalamualaikum semua
Selamat Hari Wanita Sedunia :)

Falsya said...

falsya pun tunggu GI Joe..hehehee

Kesuma Angsana said...

Slm singgah bila sakit sedikit kebah, TQ atas doanyer intan !

Tihara said...

best jugak movie camni..best naa pulun tgk wayang... :)

nadia said...

heyy nadia pon kakkk. tak sabar tunggu GIJOEEE. jom tengok sama2 :p

nabilah_2908 said...

boleh buat movie marathon la nanti...sebab semua nya dah keluar kan..? :)

wan nurul hezrina abd halim said...

wah mcm syokk jer citer dia kak=)

ieda immi said...

salam dikk
huwwaaaaaaaaaaaaaaaa bilelahhh
dpt tgk wayang ngan cik abeee ! ;)

Nieyxzha Hassan said...

Wah! Semua citer best2..dah lama tak pergi panggung..dah bertahun da..

~ selamat hari wanita ♥

wantie said...

cara kamu cerita tu mcm dok dengar citer mak mak dodulu citer kat anak bila nak tido.

bila baca ni dah dok bayang bayang mcm mana la dorang tu travel nak patahkan tongkat tu.

mesti tonton ni.

mama aryan said...

dah lama akak tak tgk movie..

sorry intan lama akak tak jenguk intan rasanya

Deqla manjew said...

oooo ni la movie yg akk tgk semlm eh..siap sms kasitau..saja bikin org jeles...gigit idong tu baru tau.. hahahaha

redza said...

saya dok tunggu fast & furious 6

Mrs Velentine said...

ada tengok kat ntv7 tadi previewfilem yang ala2 funfair ni

nea lopah said...

Dh lama tk g tengok wayang..ari tu penah lah pegi, tengah crita bole pulak si Bieha ajak balik.. hadoiii.

QasehnyaRania said...

jarang layn citer mat salleh..

tak pa la, tak da rezeki nak jumpa wak tu..hihi

Cheq Kaq said...

akak buat cheqkaq jeles tau..selalu p tengok wayang..best nyer..:)

izan mama mia said...

owh..bestnya depa p tgk wayang

Cinta Misteri said...

wahhh...td jap baru tengok review kt 8tv

Nick Nashram said...

tak sabar nak tgk movie iron man 3..cepat la bulan 5..hehehe

adzairdawati makdara said...

wahhhhhh mcm best je citer ni kan

Ena's Palace said...

Mcm bes je cite tu....bes bw ank tgok tuh

Si Matatajam said...

Tengok trailer kat Tv ari tu mmg cam best la... M pun tunggu GI joe..

Mimi Azirah said...

assalamualaikum kak intan..
rajin akak review filem ye...sy dh lame tak tgk muvie kat wayang

Pen Biru said...

mcm best pulak citer ni

syiela said...

nampak macam menarik... tak sempat dah nk tengok wayang sekarang... tv pun sama huhuhu

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.intan..
huhu...best ke? best ke?
nk p tgk jgk!

Deqla manjew said...

akak ooo akak... lom sihat lagi ke??

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ni buat tingin juga nk nengok citer ni

umi alya said...

lamanya intan menyepi

Cik Aini said...

suka kalo cita2 magic ni..bygkan cita indonesia yg tipu2 magis pun sanggup tggu tgk.hahaha

jack the giant tu ok.best :)

fieda said...

mcm best ni.

QasehnyaRania said...

tima kasih kak bg no tu..

pi mana tu :)

Deq's Qienz said...

hye kak intan..layan wayang ekk cm best ja cite nih..maaf lama sudah tidak menjenguk akk, byk kekangan y xdpt dielakkan. dan mgkin lama lg la xdpat mlawat akk di sini..maaf ya..arap persahabatan alam maya kite berkekalan..insyallah

TiranaAduka said...

salam intan
Lawatan petang tirana aduka

Sue-Rya Qistina said...

hohoho..cerita ni mcm menarik, confirm kalau ajak hubby mesti dia suka. sorry ye intan, sue dah lama x jengah blog intan sbb dlm list friend sue ni, ada 2 yg guna intanberlian. huhuhu

nanieybarnieylurviey said...

Mcm best je.. Da lame nani x tgk movie kt cinema