Followers

Thursday, 6 June 2013

CARA TEMPAH HOTEL DARI LAMAN WEB AGODA.COM

Salam..rasanya ramai yg dah tahu cara hendak booking/tempah hotel dari laman web Agoda ni..haha..tapi saya saja nak share kepada yg tatau..yg tau buat-buat ler tatau..:P

Langkah 1

Pergi ke Laman web http://www.agoda.com/ms-my

Langkah 2

Korang perlu: 
-Pilih ke mana korang akan pergi
-Tarikh
-Berapa  malam  korang nak beradu di hotel itu..haha
dan click "Cari"
Langkah 3

Bila dah cari maka akan keluar la mcm di bawah ini. Korang survey la hotel cemana korang nak. Boleh cari mungkin dari segi harga, tempat yg berdekatan, atau bintang. Bila dah jumpa yang sesuai, click pada nama hotel tersebut. 

*Jangan lupa juga baca survey dan lihat rate yg diberikan oleh pelanggan sebab dari situ kita boleh tahu servis hotel tersebut kepada pelanggannya. 

Langkah 4

Bila dah pilih hotel mana yg korang suka, maka perlu pilih bilik cemana yg korang nak dan berapa bilik korang nak tempah..Lepas tu click tempah.
Langkah 5 

Lepas tu akan keluar form macam di bawah. Korang perlu isi butiran korang untuk buat payment.  Isi betul-betul. Saya selalu buat payment guna credit card. Tapi saya ada terbaca blog yang mengatakan kad debit pon boleh guna. entahlah, saya x pasti. Korang cuba lah google. 

Apabila settle payment, korang perlu cek emel untuk pengesahan bayaran tersebut. Lepas dah ok, korang print out email yg dihantar oleh Agoda. penting tau !! 

Bawa yg korang print tu masa korang nak check in hotel tu. ok, itu sahaja serba ringkas. 

*Kelebihan tempah hotel melalui Agoda ini ialah kita boleh dapat harga yang lebih murah dari direct call hotel tersebut (mungkin ya kot) , banyak pilihan , mudah, cepat dan jimat masa. Itu yang best..

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

Maria Firdz said...

mmg best guna perkhidmatan agoda ni.. bg yg de smartphone leh download apps nya dlm phone.. sng nk cari...

Aisy Nasiha said...

amboi, buat entry ni mesti banyak pngalaman ni.. mana nak jalan tu?

izan mama mia said...

wah bagusnya info..ni

lieyalatif said...

Sgt2 nice entry cik intan!! Lieya suke...lgpun bukan semua tau nak book kan...at least entry info mcm ni dpt membantu ....

Lieya sendiri x reti..husben je yg selalu book...

Zira Aziz said...

blh try ni..selalu org kol je nk booking hotel.. :P

Deqla Manjew said...

wahh terbaiklah kak share pasal ni...ada gak bercadang nk cuti2 malaysia..hihi..tp x kompem lagi la.. nnti boleh la rujuk sini jek utk book hotel kalo jadi nnti.. thanks akak ku cyg... ;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

SalamK.Intan tantintunnn..

mmg berguna utk cma sbb cma sedang tercari2 cara nk tmpah hotel on9..

boleh guna kad debit ke? ermm... nk cuba nnti.. ;)

nea lopah said...

setuju tu kak...saya ke vietnam dulu pun guna agoda. dapat best price.

Cik Nur™ said...

nice sharing kak..
nanti bila2 bolehlah cuba.. :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

K.Mirror mmg tak tau sbb selalu Cik Abg je yg buat. Thanks for sharing Intan.


p/s : Ha'ah... K.Mirror mmg merajuk ngan Intan sbb dah lama tak jenguk akak...hahahahaha... (gurau). K.Mirror pun busy la lately ni, baru hari ni dpt blogwalking besar2an.

wan nurul hezrina abd halim said...

oklah ada guide pasnie leh bejakar nak tempah camner