Followers

Saturday, 11 May 2013

BUAH ZURIAT?

Salam, dah lama juga nak upload gambar buah zuriat pemberian kawan opis saya tapi almaklumlah busy jer memanjang, saya x sempat...Maaf kak ana..:) baru hari ni sempat up entry.hehe

Esok sy nak g kenduri di Teluk Intan Perak. Rumah nenek sedara. Anak dia kawen. Eh tetiba masuk bab kenduri lak..akakakak..

Ok2, ni ler gambar buah zuriat. Alhamdulillah dan syukur sangat tetiba ja kawan opis bagi...Mak dia bawa dari Mekah. Tadi boleh pulak Encik Firdaus nak tunjuk lagak, di kekohnya kulit buah zuriat dengan giginya. Apa dia ingat n buah epal ke nak kekoh kekoh. Pastu cakap " adeh sakit gigi" haaaa kan dah kata keras keras..x caya...saya tak tau nak ketok nak amek isi dalam dia dengan guna parang ke apa. 

Encik Firdaus memberi idea: .." Apa kata kita lenyek kulit dia dengan Belina Gondang kalau dah susah sangat?" 
Aku..." erk???" 




28 comments:

maria firdz said...

popular buah ni bg yg zuriat atau ssh nk dpt zuriat...

combi said...

1st time tau neyh..hehe

fardiyah said...

first time dengar pasal buah ni..igt kan biji buah salak tadi..apa keistimewaan buah ni??

NaZiRaH @ Ezyra said...

kat pusat islam uum pun ada jual, saya tak pernah tgk, ingat lembut macam buah kurma ja, hihi, makan camna ni akak?

Falsya said...

Falsya dh penah cube buah zuriat nie..husband falsya kopek pakai parang...itupun smp terpelanting2 buah zuriat tuh die kerjakan..mmg ssh sebenarnye kak intan nak kopek buah zuriat tuh..hehehe

Falsya doakan moga2 ade rezeki baby utk kak intan n hubby..amin3..;)

Nisah Idham said...

salam kak intan shayang..
haaa buah zuriat ni kan, memang susah nak kopek. setengah org kopek gan kacip pinang tu.. cer try cer try.. gan cop kelapa pon boleh muahahaha..

>> akak, aritu kan hubby nisah ade bwk buah ni, tp dh siap kopek. nisah tanya die. ni buah ape. dia jwb ni buah utk dptkan baby. nisah tanye die cane nak buat, die jwb rebus pastu makan. errkkkkk tersedawa nisah masa tu. buah tu kwn dia bg, sah2 dia xtau tu buah ape. pastu kan. nisah pon x tau tu buah ape kan. err sudahnya nisah dah buang.. miahahhaha.. satu hari kwn nisah ni bg buah zuriat ni, br nisah tau rupenye buah yg nisah buang tu buah zuriat la.... miahahhaha.. teruk kan ??

(eh dah mcm cite plak nisah buat komen ni, hehehe jgn mara arrrrr)

umi alya said...

isinya nnt kena masak erk? adoiiii 1'st time kenal..

ieda immi said...

akk x pernah makan buah nie ..
tg pun jarang .. hurmm macam nie rupe dia ;)

Riedaffya ibrahim said...

1st time tgk kak..

Ibu Lala said...

Ooo cam ni. Ketuk je la dengan anak lesung tu. semat mecuba. Insya Allah intan ada hasilnya tu nanti. Kak ana selalu mendoakan intan.

Ibu Lala said...

Jauhnye kenduri tu. balik hari ke. Tak penat ke esok nak keje.

Cinta Misteri said...

wahhh keras lah yea. kena giogle mcm mana nak gunakan ni.

MaMa Rey said...

pes time tengok ni Intan..

izan mama mia said...

mak aih..dia kekoh dgn gigi ?? nasib baik tak patah gg...huuhhu..akak xpernah tgk pun buah zuriat nih...pestime tgk nih..caam biji getah jer

mama aryan said...

akak pun ada buah ni...

AyueJean AJ said...

Macam ni rupanya buah zuriat...

Deqla Manjew said...

deqla penah tgk dulu tp x tau lak buah apa.. buah zuriat rupanya..haihh....skng ni dah 2x la tgk...

Fiza Rahman said...

Owh...1st time tgk buah zuriat nih.

Mimi Azirah said...

kak kenapa pgil buah zuriat?memg zuriat erk org pgil...

wan nurul hezrina abd halim said...

Amin.nurul juga turut mendoakan

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Intan..
dah mcm rupe buah kurma ye?
rasa dia mcm mana kak? kelat tak? huhu..

moga usaha ini mmbuahkan hasil..insyallah..

QasehnyaRania said...

akak, guna pisau potong daging
guna hujung nya.pastu ketuk guna lesung batu. in shaa ALLAH..

su dah selamat minum..

Tihara said...

ni husband n wife kena minum sekali..insha Allah

Tihara said...

ni husband n wife kena minum sekali..insha Allah

nea lopah said...

mmg kena kental nk belah buah ni. semoga berjaya kak. hehe

ros_reeza said...

memang keras, ada jugak terbaca pasal buah ni..

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

bunda 1st time tengok dan 1st time dengar..

nanieybarnieylurviey said...

Nani pernah dgr jgk buaj ni..