Followers

Wednesday, 31 July 2013

BURGER TUNA (HOME MADE)

Bahan-bahan:
Tuna dalam tin . (tuna kosong ja. X mau yang ada mayonis bagai)
Serbuk roti
Sebiji telur
Black pepper
mayonis
salad (bawang besar, tomatod dan daun salad)
Telur untuk buat telur mata kerbau
Serbuk pati ikan bilis
sos cili
Sedikit minyak

Cara-cara membuatnya:
Tuna dihancurkan
Masukkan telur dan gaul sebati
Masukkan black pepper dan sedikit serbuk pati ikan bilis
Masukkan serbuk roti
Gaul bentuk bulat bulat guna dua belah tangan
Kemudian leperkan
Panaskan minyak sedikit dan gorengkan . Apabilan bahagian bawah keperangan atau sudah garing, alih pada bahagian sebelah lagi.
Angkat.

sorry gambar x clear


Sesuai dimakan dengan roti , letak salad ( boleh guna tomato, bawang besar yang dipotong macam onion ring tu), telur mata kerbau , sedikit sos, sedikit mayonis, layannn..

23 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Maria Firdz said...

Boleh cuba nnt nj..

lieyalatif said...

wow menarik nie...lieya nak cube la nanti...leh buat aktiviti dgn anak2 di dapur nanti nieh...

Deqla Manjew said...

naseb gmbr x clear.. kalo tak kecur air liur lagi...huhuhu... rajin akak berhomemade.. ;)

Riedaffya ibrahim said...

walau blur..tetap nampak sedap...malasnye nak salin resepi kan...hantar whats up..boleh...?hihihi

ieda immi said...

wahhhhhhhhh .. rajinnn intan .. nanti akak nak cuba !

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Intan,,

bege tuna??
ermm..mcm menarik.. nnti cma nk try buat..
tenkiu share recipe :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Waaa sedap ni Intan!!
Thanks for sharing, nak cuba buat la nanti.

nurbijen said...

wah menarik... terus rasa nak cuba.. lagipun dah ada stok tuna... thanks for sharing a great and simple recipe :)

MaMa Rey said...

boleh try resepi ni nanti..:)

umi alya said...

idea yang menarik, akak kena cuba ni

izan mama mia said...

leh cb pas raya
kot nnt lemau makan biskut raya jew
leh mkn burger lak

aizu's life said...

amboii.. hOmemade!
insyaallah ada kerajinan, leh kite try... hihi

ros_reeza said...

boleh try ni. thanx akak share resepi :)

eita said...

sedap nyer..

Nisah Idham said...

Salam Kak Intan sayang..
tak pernah nisah try resepi tuna ni. pas ni bole ikut jejak resepi ni hehe

Ibu Lala said...

best gak kan sekali sekala tuko menu. akk dah pening nk mkn apa berbuka nanti. mkn nasik selalu dah.

nea lopah said...

kreatif nye kak.....must try ni. tq share!

Aisy Nasiha said...

wah kreatifnya..... pandai akak olah masakan jadi menarik dan lain daripada biasa.....

TiranaAduka said...

tirana aduka suka.

Cik Nur™ said...

kreatif akak..
mmg sedap kalau mkn dgn roti ni..

Mimi Azirah said...

Thanks kak share resipi nih...nti nk wat jgak

mama aryan said...

rajinnya intan masak...nampak sedap tu