Followers

Wednesday, 31 July 2013

SANDWIC BURGER MY STYLE







Salam semua..wah wah dah dekat lebaran dah kann kan kan ..kejap je masa berlalu...Baru ini saya ada up entry berkaitan hobi saya yang suka tengok food channel..especially 727 dan 709... 


Disebabkan minat dan terpengaruh dengan gaya chef chef tu masak,  maka saya pon ubah2 la resipi sendiri sebab rasa cam boring makan burger cam sama ja...Ada sekali tu buka puasa makan burger nyah..tapi versi mak lah..eheh...

Bahan-bahan  dan cara masak; 

  1. Daging burger dihancurkan  campur dengan sosej yang ada cendawan-goreng semuanya. letak serbuk pati ikan bilis dengan black pepper. Gaul rata dan ketepikan lepas dah masak. 
  2. Then goreng cendawan. Cendawan salut telur dan serbuk roti. Goreng garing. Tuang sedikit kicap manis dan sos cili, Gaul.  Ketepikan. 
  3. Ambil timun dan daun bawang. Potong nipis timun dan daun bawang agak2 ja la panjangnya. Lobak merah sikit. 
  4. Ambil baked beans ( ada jual dalam tin)
  5. Kemudian guna sos cili sikit, mustard, dan sesame soy sos sebagai sos. 
  6. Ambil roti panjang, letak daging dan sosej, buh cendawan, buh baked beans, buh sayur, dan buh ketiga2 sos.

Rasa sedap macam duk Amerika..kah kah kah..ada sedikit sour,sedikit manis dan mcm2 rasa lah.
Selamat mencuba. 

17 comments:

Amanda Suria said...

Nak rasa duk amerika jugak la kalau mcm tu....tp kena la buat berger mcm ni kan....

Deqla Manjew said...

dah lama x mkn burger... huwaaaaa... terliur la kak... akak buatkan bole? hahaha...

umi alya said...

yalah, sesekali ubah selera..

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Fiza Rahman said...

Thanks for the resipi intan. Nnt bely cuba ☺☺

SeputihSalju said...

hubby sy pun suka jugak tgk.. kdg2 sampai sy pun join sekali..hhehe

IntaNBerliaN said...

wah, nk try la... tp kne beli bhn dulu..

thanks kak :)

redza said...

makan seketul ni pun dah kenyang rasanya

Kakzakie said...

Barulah feeling-feeling duduk USA ye intan... tak payah susah-susah:)

Farah Waheda Wahid said...

simple dan senang ek kak intan...he hehe...nanti we chat we chat lagi resipi...

Riedaffya ibrahim said...

ini nampak lgi sedap..akak, whats up recepi bole...gaya ngada..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Intan..

ni sandwich ke bege..?
hihi..lain dari yg lain la....

eheh..ade mase nnti nk try buat.

izan mama mia said...

wah mood lepas ke amerika pulak?? kiki

eita said...

adehhh....nyesal singgah,..terliur

Nisah Idham said...

Salam Kak Intan yang cantik manis..
hehhe ni kalo buh tomato ke salad ke, mau ternganga besar2 mulut nk gigit ni hehehe

Cik Nur™ said...

terliur nur tgk.. :)

NUr nampak pinggan lama...baru semalam sembang dengan mak pasal pinggan lama macam akak punya tu...

Nur ckp kat mak, nanti balik kampung nak mkn nasi dalam pinggan lama tu...sedap.. :)

hehehe..

Mimi Azirah said...

Sedapnye kakkkkk....akak mcm sy ske pelbagaikan mknan