Followers

Monday, 29 July 2013

HOBI

Saya suka sangat tengok Food Network Channel. Atau Channel yang berkaitan dengan masakan/makanan. Sebab entahlah bila tengok rasa macam best sangat..rasa macam tenang ja…haha.. kemudian Encik Firdaus kata saya boleh tersenyum sendirian..Hoh! Camner tu…

Biasalah kalau rancangan kat Astro berkaitan makanan pastu lak worldwide maka wat tatau lah kalau ada daging vavi tu..nak wat camno dah depa makan…Saya suka tengok teknik masak depa, pastu bahan2 depa gunakan.. kalau guna daging tut ..kita tukar lah dengan bahan2 yang halal dan boleh kita makan..x gitu? hehe..

Antara rancangan yang saya suka Diners Drive Ins & Dive, Barefoot Contessa, Iron Chef America, FoodNetwork Challenge, Sugar Dome ,  Guys Big Bite, Restoran Impossible, Chopped, Master Chef Australia .
image from google

image from google

Dalam Master Chef Australia ada seorang peserta Muslim tau..nama dia Amina...
image from google

Disebabkan saya terpengaruh dengan cara orang barat menyediakan sandwich dan burger mereka dengan cara yang unik, maka saya pernah buat burger sendiri. Memang unik. Tapi rasanya memang sedap dan lain sangat. Kreativiti dan berfikir di luar kotak dari kebiasaan dan pasti korang dapat menyediakan makanan yang kreatif sekali sekala.


Nanti saya upload gambar sandwich saya tu ya…now x da dalam pc kat ofis ni..

35 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam

redza said...

saya pandai makan je...masak xreti..bahan2 masakan pun xberapa tahu hehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Intan..

hihi..kita punya hobi yg sama..menonton rancangan masakan..tp bezanya,cma tak pernah lagi men try resepi2 diorg..
tgk saje .. :p

MaMa Rey said...

sama jg Intan suka tengok cara dorg masak..kreatif cara dorg masak memasak kan..

Deqla Manjew said...

wahhh mesti menarik sandwich homemade akak ikot resepi dorang ni.. cpt upload..! ;)

Cik Aini said...

Aio dah tgk..Ai dah tgk.hahahahaha
mmg kretif la.kira k.Intan cilok dr sini lah ni.kan kan :)

Mia Kassim said...

samalah kita...paling suka tengo channel masakan tu semua...sampai hubby pun heran..hehe

wantie said...

sama la akak dik oi.. suka benor tengok cara org masak. pas tu mula la dok verangan nak buat sendiri.

umi alya said...

Amina tu Melayu ke?

Riedaffya ibrahim said...

kene uploasd cepat kak...lepas raya bole bikin..

nea lopah said...

Ari tu saya tengok dia buat burger...mmg best, teruja nak buat sendiri. hehehe

eita said...

kat umah kita takde astro...time gi jalan kat umah abang plok..diorang banyak ambik channel animal planet n kartn...

Ibu Lala said...

akk ni jarang tgk tv la intan. tv dikonker oleh anak2. asik cite katun je pagi petang.

Tihara said...

akak pun suka tengok..n akak suka yg cooking travel macam chef abroad kekadang tengok juga chef at home..cafe asia, tp daging papit tu mesti diorang masak kan..hee terpaksa kalih :)

Tihara said...

**akak kalau bonjela tak berapa menjadi, alhamdulillah listerine ni dlm 2 hari dah baik.. :)

Qhaifa Nur said...

channel fev hubby kak nur ni..
lepas tu ada saja idea baru dalam masakan kami anak beranak...

Mrs Velentine said...

wah mesti sedap burger yang kak intan buat kan

Aisy Nasiha said...

Wah...orang pandai masak ni mmg minat rancangan masak..saya pun kalau kena mood suka juga layan rancangan masak.. Tapi tgk ajelah, buatnya idak...haha.. Dpaat penyakit m mmg payah la..

Cik Nur™ said...

sama kita kak, nur pun suka tgk rancangan masakan, cumanya nur belum bkesempatan nk buat daging beger mcm akak ckp tu..
nanti nur ingat nak buat jugaklah..hehe

Kesuma Angsana said...

samalah kita KA pun suka program2 masakan ni hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

suka tgk 703.. bab masak2 tp diri sndiri tak pndai masak..huahua

IntaNBerliaN said...

ooo yeke.. camne dia buat beger tu kak?.. nak tgk gak.. nanti kalu akak buat entry tu, bg link dekat blog saya yer.. nanti saya terjah :-)

Kakzakie said...

Kakak pun suka rancanan masakan dlm tv intan sebab boleh nampak step-by-step live...

MulutPayau said...

Pernah jugak tengok...tapi tak pernah cuba buat sendiri...

CikLily Putih said...

amina ade kat mid valley mlm ni, ade cookinG demo. baik cepat pi kan..

Cho Zila said...

memang baguih... dulu anak saya yang sulung asyik suruh bukak astro 703. sampai kita tak larat nak tengok...

Zira Aziz said...

.sy pn suka tgk ch yg ade tyng psl makan n makanan..tp tgk je la..nk msk sndiri, mmg krg rajin la hehe

Mimi Azirah said...

akakkkk...same mcm la sy suke tgk channel nih...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Intan - Memang byk faedahnya kita tengok rancangan2 masakan, menjadikan kita lebih bersemangat nak masak.

K.Mirror je yg x sempat nk tengok.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Intan,K.atie minat sgt Cupcake war,cam senang sgt depa buat CC...siap brtanding lak tuh!Best...

ieda immi said...

akk jarang tgk channel nie huhu

deno said...

sama la kita... hihi.. amina dtg malsyia hari ni kan..

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui sgh sni ye kak...

Maria Firdz said...

Wah.. Mmg akk ni suka memasak la ea.. Untung en.somi... Hehe

izan mama mia said...

hb akak sk tgk channel ni
hahaha wife dia tgk saja
buatnya tak