Followers

Saturday, 12 April 2014

KEKUATAN DOA

image from google
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum semua sahabat. Ya Allah rindunya pada kawan-kawan blog. Dah lama sangat saya tak update blog n. Bukan apa busy dan banyak masalah yang melanda. Namun bila kita berserah kepada Allah dan berdoa pada NYA, maka DIA akan memberi tidak kira cepat atau lambat. 


image from google


Hari ini saya nak kongsi mengenai kekuatan DOA yang saya sendiri rasainya. Ini sebagai motivasi untuk diri saya sendiri juga dan kawan-kawan. Sebelum ini kan saya resign dan saya kerja di tadika. Memang gaji untuk teacher tadika sikit jer lah. Yerlah kita kerja pun half day jer kan. Jadi memang camtu lah bayarannya. Saya kerja cam biasa dan kerja dengan ikhlas sebab itu rezeki kita walaupun sikit ke banyak ke tapi tetap rezeki kan. Cuma saya ada la masalah nak bayar itu ini dengan gaji itu. Walaupun suami membantu byk juga. Saya kata tak apa, ini ujian dari Allah. Jadi tiap kali selesai solat, antara doa yang saya amalkan. Ini bukanlah untuk riak atau menunjuk tapi ini sebagai perkongsian untuk semua. Perkara yang baik kan. 

Antara doa yang wajib saya baca selepas solat:


- Doa tawakkal kepada Allah 
IMAGE FROM GOOGLE

- Ayat Seribu Dinar
IMAGE FROM GOOGLE

- Doa Mohon lepas segala hutang
IMAGE FROM GOOGLE

-Doa Permudahkan segala urusan

image dari saya sendiri

Selain itu, tips tips murah rezeki, seperti solat sunat dhuha, selalu baca surah Al-Waqiah. Ini seperti yang disarankan oleh sahabat saya. 

Lepas beberapa lama saya amalkan memang Alhamdulillah, Allah Maha Penyayang, Maha Mendengar.. Allah bagi sedikit demi sedikit dan kadang-kadang saya tak jangka rezeki tersebut. 

Contohnya, saya selalu minta kerja dari Jobstreet, kebetulan saya merayau-rayau kat Internet, ternampak iklan sebuah company yg memang saya admire juga dalam bidang penerbitan, iklan kan editor, saya pun emel bertanya dan bagi resume saya. Kebetulan selang beberapa hari, saya dapat call, suruh saya pergi interview. Dan Alhamdulillah saya mendapat jawapan yang menggembirakan walaupun ada saingan. 

Selain tu, tiba-tiba saja tengah saya usaha nak cari income ni, saya dapat kol untuk minta ajar kelas mekap. Subhanallah, rezeki datang tanpa diduga. 
Seminggu lepas tu, saya dapat sms minta saya mekapkan untuk dinner. Seorang saja. Tapi sebaik saya habis mekap, kawan customer minta saya mekapkan, Alhamdulillah memang rezeki yang tak dijangka. Selain itu bukan rezeki duit saja, rezeki makanan, ada satu hari saya teringin sangat makan daging, sekali tiba-tiba jiran saya sedekahkan rendang daging..Tak terhingga saya ucap syukur.

Tapi ingat, yang penting apa-apa kita mesti tanamkan dalam hati bahawasanya rezeki itu daripada Allah, bukan dari manusia. Jadi, jangan susah hati ketika ditimpa musibah. Allah nak uji kita. Tawakkal dan terus berdoa dan solat. Jangan tinggal solat lima watu. Lambat ka cepat ka, buat juga ya. Ikhlaskan diri dalam beribadat. InsyaAllah kita akan mendapat kebaikan daripadanya. Itulah kekuatan DOA , senjata umat Islam..

5 comments:

Cik Aini said...

yup..
indeed!
Allah together us!
always...

rindu k.intan..lama x wasap :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Intan,Terima kasih singgah blog k.atie ya.Alhamdulilah,berkat DOA intan Allah permudahkn segala urusan.

Aisy Nasiha said...

Alhamdulillah. Saya tumpang gembira dengan kegembiraan dan rezki yang akak dapat.. semiga terus dirahmati ya.. insya Allah akan dipermudahkan urusan akak lepas ni. Bagus berkongsi amalan yang baik ni..

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
semuanya dari Allah kan
thanks kak berkongsi.

akak, ada masa try la mb..hihi

Kesuma Angsana said...

Antara doa2 yang KA amalkan juga