Followers

Monday, 26 September 2011

Permainan Zaman Dahulu X Macam Budak Sekarang

                     Zaman aku kecik-kecik dulu mana la ada komputer. aku lahir pon tahun 1979. Zaman kecik2 dulu zaman 80-an. Tapi entah pasal apa kau teringat permainan-permainan zaman dulu..Ramai kawan-kawan sekampung dulu. Kalau main, riuh sekampung.Jeritan 'pukul berapa datuk harimau?!!" oleh aku dan kawan2 yg lain..tu kalau aku x jadi harimaula..kalau aku jadi harimau?? aku jawab .." pukul 1" .makin lama makin dekat...bila dekat ja dgn datuk harimau, bertempiaran kami lari...kelakar la ingat2 balik. Tapi kalau tanya anak-anak sekarang mesti tak tahu.
                  Lepas tu main tuju tin atau tuju kasut. Ni favourite aku nih game ni.Mana x nya, sebab suka baling orang bagi kena bola kecik..Ada bola yg mcm bola tenis, ada yang gumpal2 plastik dan ikat dengan getah. Kadang2 sakit ohhh bila kena tepat kat belakang badan..tapi sebab zaman kecik mana tau sakit...kira nak main ja keja..kan?
                 Aku ni orang kampung.Orang kedah. Jadi memang banyak sawah padi la..bila orang dah menuai padi kan, ramai2 turun kat bendang yg kering tu bawak layang2..aku beli layang2 yang murah ja..Arwah aku belikan.aku tengok org ada, aku pon nak juga..haha..kenangan sungguh. tapi yg aku kagum tu, ada org kampung yang pandai buat wau, lepas tu bila naik kan, wau tu naik tinggi, cantik dan ada bunyi..macam berdengung2? korang pernah tengok tak? Kadang2 budak laki kan , diorang main bola sepak kat tanah bendang yang kering tu? betul....siap da pacak tiang wat pintu gol...
                 Main masak2 pon ya juga..Kelakar juga pasai laki pon join. Laki selalu jadi ayah atau suami. Duit pula dari daun. Ada peralatan masak2 macam tempurung( pinggang la tu)..haha..lepas tu kalau nak buat kek kan, aku ambik tanah merah, buh air sikit..pastu hias la dengan bunga...haha...kunun2 buat kek..
Game perang2 pon ada..tapi aku x join pasal kena buat senapang dari kayu. Aku tengok sakan budak2 laki buat senjata depa...peluru dr buah apa ntah, bulat2 kecik...aku tengok ja.....hai, macam2 la zaman2 dulu..tapi zaman tu adalah zaman yg terbest sekali dalam hidup aku..:)

3 comments:

izan mama mia said...

betol tuu..zaman laa bebudak dok ngadap main games jer

Nurfara Hani said...

pernah main datuk harimau time kat tadika... seronok. tapi budak sekarang mainan diorang angry bird dalam ipad. mereka tak de pon main guli, congkak tu semua.

Deq's Qienz said...

1st n3 kak intan..chewahh promote mainan pulok..hehee sesaja sy dtg bergolek baca 1st n3 kengkawan..hehee