Malam kelmarin buka peti ais masih ada balance lamb.. Sebenarnya lamb ni lebih kepada lamb untuk grill..tapi saya malas nak grill bagai jadi tukar kepada sup. Guna bahan-bahan yang ada di rumah. Boleh makan dengan nasi atau cicah roti. Rasanya ada pahit-pahit, manis-manis, masin-masin, pedas-pedas. Saya campak je apa bahan yang ada nyahhh..:)
Bahan-bahan:
Daging kambing
Bawang putih dan merah
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih
Serbuk kulit kayu manis sikit
Halia
Lemon dan sedikit hirisan kulit lemon
Cili padi
Peria dipotong nipis
Tomato dibelah
Daun thyme (n sbb tgk ada, x ada pon x apa)
Serbuk lada hitam
Gula batu ( x ada x apa)
Garam
Gula
Cili padi
Minyak
Cara-cara:
Panaskan minyak
Tumiskan semua bahan menumis tu. Tau kotkan bahan apa.
Pastu da agak garing, masukkan serbuk kulit kayu manis.
Pastu kacau bubuh lamb
Pastu buh air.
Pastu campak segala macam bahan-bahan selebihnya.
Kacau dan biar direneh secara slow la kalau leh, kalau dah lapor gunakan api yang marak...akakakaka..
Sekian!
sedapnya
ReplyDeletesebab tambah peria tuu ..ada kelainan... ada rasa pahit tak ??
ReplyDeleteboleh di cuba nanti.. Tapi, Ros tak makan kambing..
ReplyDeleteKakak belum pernah masa sup masuk peria. Mesti sedap ni. Kakak suka sup kambing...
ReplyDeleterajinnya Intan masak
ReplyDeletesedap ni kak...nk cuba jugak nnti!
ReplyDeletesedap nyer kak!teliuqqq
ReplyDeleteperut dah berbunyi :P
ReplyDeletenak tukar dgn ayam bole? sbb deqla x mkn kambing la kak...huhuhu....
ReplyDeleteSedap ke rasa daging kambing..hihihi.. xmkn kambing dan xpernah msk pun kmbing.. :P
ReplyDeletemasak campak campak pun sedap kan...
ReplyDeletesedapnya intan makan sup kambin :)
ReplyDeleteterer la kak.. masak ape pun sedap. boleh belajar ngan akak la. hihi..
ReplyDeletesalam Jumaat kak. ;)
wahh...hebat akak, mainn campak2...
ReplyDeletekalau nurlah, entahkan jadi entahkan tidak...ihihihihi
tapau 1 leh?
ReplyDeletepergh...makan tak ajak!! taknak kawan!! hihi ayat naiam kalau merajuk, mama pinjam kejab..
ReplyDeleterajinnya akak comel ni masak kambing... seronok baca ni
Salam K.Intan..
ReplyDeleteSarapan apa pgi tadi..?
huhu.. sup kambing.. rasanya cma kene tambah skill lagi klu nk masak daging kmbing. failed sbb baunye masih kuat.. huhuh..
tenkiu share resepi kak :)
bunda suka makan yg jenis sup ni, nanti bolih lah try..
ReplyDeletesmpai skrng x pernah lg makan buah peria..hahah..pahit.tapi sup tu nmpk cam sedap je.
ReplyDeleteBeli ke daging kambing ni. Akk x prnh beli daging kambing ni. Daging biasa pun x beli sbb mak ada darah tinggi, hubby pulak ada heart attack.
ReplyDeleteslurppp..mesti myengat ni.. tp peria lya x suke.sbb pahit sgt la
ReplyDeletealahai..akak tak makan kambing,klu yg bakar tu kasi hangit baru bole makan..heheheh
ReplyDeletesedapnya....boleh cuba nanti..
ReplyDeleteperia campor sup eh..ni pestime dgr tp kan kak org kata siapa yg suka masak main campaq2 je mesti sedap..yg slalu ikut sukatan ni x berapa sedap.hahaha
ReplyDeleteSedapnyaaaaaa..
ReplyDeletewah nampak sedap tu, boleh dicubalah !
ReplyDeletesedapnya lapar tiba2
ReplyDeletesy tak mkn sup kambing la kak intan
ReplyDeleteBest nye resepi, main campak2 jak semua....tp sayangnya saya x mkn kambing.....huhu
ReplyDeletesup kambing dgn peria, amboi resepi baru ni, kreatif akak ni mencuba resepi baru yer... nampak sedap aje, tp sayang jaa x mkn pulak daging kambing ni.
ReplyDeletelamb soup mmg kegemaran kami sekeluarga... nyum nyum!
ReplyDeletenanti boleh cuba try resepi ni pulak :)
ada jugak yg mengembek ni hehe...pandai cuk masak yer..ekekeke cuk oh cuk
ReplyDelete