Friday, 19 April 2013

RESIPI SUP KAMBING DENGAN PERIA

Malam kelmarin buka peti ais masih ada balance lamb.. Sebenarnya lamb ni lebih kepada lamb untuk grill..tapi saya malas nak grill bagai jadi tukar kepada sup. Guna bahan-bahan yang ada di rumah. Boleh makan dengan nasi atau cicah roti. Rasanya ada pahit-pahit, manis-manis, masin-masin, pedas-pedas. Saya campak je apa bahan yang ada nyahhh..:)


 


Bahan-bahan:
Daging kambing
Bawang putih dan merah
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih
Serbuk kulit kayu manis sikit
Halia
Lemon dan sedikit hirisan kulit lemon
Cili padi
Peria dipotong nipis
Tomato dibelah
Daun thyme (n sbb tgk ada, x ada pon x apa)
Serbuk lada hitam
Gula batu ( x ada x apa)
Garam 
Gula 
Cili padi
Minyak


Cara-cara: 
Panaskan minyak
Tumiskan semua bahan menumis tu. Tau kotkan bahan apa.
Pastu da agak garing, masukkan serbuk kulit kayu manis.
Pastu kacau bubuh lamb 
Pastu buh air.
Pastu campak segala macam bahan-bahan selebihnya.
Kacau dan biar direneh secara slow la kalau leh, kalau dah lapor gunakan api yang marak...akakakaka..
Sekian! 

32 comments:

  1. sebab tambah peria tuu ..ada kelainan... ada rasa pahit tak ??

    ReplyDelete
  2. boleh di cuba nanti.. Tapi, Ros tak makan kambing..

    ReplyDelete
  3. Kakak belum pernah masa sup masuk peria. Mesti sedap ni. Kakak suka sup kambing...

    ReplyDelete
  4. sedap ni kak...nk cuba jugak nnti!

    ReplyDelete
  5. perut dah berbunyi :P

    ReplyDelete
  6. nak tukar dgn ayam bole? sbb deqla x mkn kambing la kak...huhuhu....

    ReplyDelete
  7. Sedap ke rasa daging kambing..hihihi.. xmkn kambing dan xpernah msk pun kmbing.. :P

    ReplyDelete
  8. masak campak campak pun sedap kan...

    ReplyDelete
  9. sedapnya intan makan sup kambin :)

    ReplyDelete
  10. terer la kak.. masak ape pun sedap. boleh belajar ngan akak la. hihi..

    salam Jumaat kak. ;)

    ReplyDelete
  11. wahh...hebat akak, mainn campak2...

    kalau nurlah, entahkan jadi entahkan tidak...ihihihihi

    ReplyDelete
  12. pergh...makan tak ajak!! taknak kawan!! hihi ayat naiam kalau merajuk, mama pinjam kejab..

    rajinnya akak comel ni masak kambing... seronok baca ni

    ReplyDelete
  13. Salam K.Intan..
    Sarapan apa pgi tadi..?
    huhu.. sup kambing.. rasanya cma kene tambah skill lagi klu nk masak daging kmbing. failed sbb baunye masih kuat.. huhuh..

    tenkiu share resepi kak :)

    ReplyDelete
  14. bunda suka makan yg jenis sup ni, nanti bolih lah try..

    ReplyDelete
  15. smpai skrng x pernah lg makan buah peria..hahah..pahit.tapi sup tu nmpk cam sedap je.

    ReplyDelete
  16. Beli ke daging kambing ni. Akk x prnh beli daging kambing ni. Daging biasa pun x beli sbb mak ada darah tinggi, hubby pulak ada heart attack.

    ReplyDelete
  17. slurppp..mesti myengat ni.. tp peria lya x suke.sbb pahit sgt la

    ReplyDelete
  18. alahai..akak tak makan kambing,klu yg bakar tu kasi hangit baru bole makan..heheheh

    ReplyDelete
  19. sedapnya....boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  20. peria campor sup eh..ni pestime dgr tp kan kak org kata siapa yg suka masak main campaq2 je mesti sedap..yg slalu ikut sukatan ni x berapa sedap.hahaha

    ReplyDelete
  21. wah nampak sedap tu, boleh dicubalah !

    ReplyDelete
  22. sy tak mkn sup kambing la kak intan

    ReplyDelete
  23. Best nye resepi, main campak2 jak semua....tp sayangnya saya x mkn kambing.....huhu

    ReplyDelete
  24. sup kambing dgn peria, amboi resepi baru ni, kreatif akak ni mencuba resepi baru yer... nampak sedap aje, tp sayang jaa x mkn pulak daging kambing ni.

    ReplyDelete
  25. lamb soup mmg kegemaran kami sekeluarga... nyum nyum!
    nanti boleh cuba try resepi ni pulak :)

    ReplyDelete
  26. ada jugak yg mengembek ni hehe...pandai cuk masak yer..ekekeke cuk oh cuk

    ReplyDelete