Bahan-bahan :
Sikit je rumpai laut. dalam secoet je ya.
Telur dua biji
Fuchuk goreng (g je Giant, ada jual yg org selalu makan yong taufu tu)
Halia
Bawang besar
Bawang putih
Udang kering
Sedikit serbuk pati ayam
Minyak
bawang goreng
Cara-cara:
Tumis semua bahan bawang dan halia serta udang kering.
Masukkan air
Biar menggelegak
Masukkan fuchuk yang dipotong tadi
Kacau seketika
Pastu masukkan telur dua biji.
Pastu masukkan garam/gula/ srbuk pati ayam
Masukkan sikit je rumpai laut
Kacau dan tutup api
Hiaskan dengan bawang goreng
Hidangkan.
Kalau nak tahu kelikatan kuahnya sama macam kuah ala2 sup sirip yu. akaka..saja ja..Leh makan mcm tu saja..Selamat mencuba!
Sejak saya makan rumpai laut waner purple ni, yg kerabu rumpai laut tu... haid saya berjalan lancar selancarnya serius tau sbb sblm ni period saya sikit je...maaf ya tulisan ni mungkin kurang senang sikit sapa yg baca.
ni fav sue dan anak2 ni. sedap makan time bulan puasa :)
ReplyDeleterajinnye akak memasak.. deqla rumpai laut dgr nama pun dah seram sejuk..haha.. camne la agaknya rasa tu??? x penah telan kot rumpai laut ni kak...
ReplyDeleteSalam k.ina gojes..
ReplyDeletehuhuh... nice recipe..
nnti blh bgi resepi ni kat mak cma.. sbb mk rajin menery resepi baru ni..
cma x mkn rumpai laut jel2 ni..errr..
tenkiu 4 sharing ;)
cam sedap jer..yum2..teringin nk makan..
ReplyDeleteNampak sedap.
ReplyDeletebagus lah rumpai laut ni kan?? kena cuba bt jugak ni.
ReplyDeleteApa rasanya intan. Rajin masak..
ReplyDeletebagus tu, harap2 lepas ni lancar dapat baby pulak hehe
ReplyDeletebagus tu, harap2 lepas ni lancar dapat baby pulak hehe
ReplyDeleteape rase dia kak..
ReplyDeleteSalam kak Intan,
ReplyDeleteerr sedap tak rumpai laut tu?
nisah tak pernah rasa la, tgk pun takde hehehe
macam sedap je kak. cikna suka fucuk kalo dalam sup sayur. ;)
ReplyDeletemenarik ni.tp teda stok rumpai laut.
ReplyDeletealhamdulillah, bagus juga rumpai laut kan.
npe priod akak tak ok ke?