Bahan-bahan:
- Rumpai laut purple dipotong kecil2 (rendam semalaman, jangan lupa bilas airnya beberapa kali)
- sebelum potong rumpai laut tu saya lalukan air suam pada rumpai laut tu baru potong.
- Tuna dalam air (tin) -alternatif lain boleh guna ikan rebus, kerang, atau apa sahaja yg korang rasa sesuai)
- Cili padi dipotong halus
- Daun bawang - (alternatif lain boleh guna bawang besar potong nipis atau apa saja jenis daun ulaman)
- Taugeh
- Kerisik
- Serbuk pati ayam
- Racik sedikit kulit Lemon halus
- Perahan air lemon (boleh guna limau nipis juga)
- Garam /gula
- Black pepper
Cara-cara:
- Gaulkan semuanya sekali!!
- Boleh makan macam tu saja
- Boleh makan dengan roti
- Boleh makan dengan nasi
- Kalau x nak makan lagi , boleh simpan dalam peti ais. Kalau buat maggi goreng , boleh makan dengan kerabu ni juga..
- Encik firdaus yg x suka makan rumpai laut ni jadi suka dan serius x ada hanyir dah.
Tips saya :
- Jika memasak , jangan terikat dengan resipi. Anda ciptakan resipi sendiri berasaskan bahan yg ada. Kita yang memasak. Bukan bahan memasak yg kontrol kita:))
- Dan lagi satu jangan takut untuk mencuba bahan2 yg baru. Dan jangan anggap pelik sebab semua masakan manusia yg cipta so we can create sendiri our own menu! rite??
*****
*****
*****
ni lah kerabu rumpai laut dengan tuna saya |
boleh makan dengan roti serat juga |
Sedapnye!! :)
ReplyDeleteakak ada speket color purple cousin bagi dari sabah..tak sempat wat pape lagi..thanks sharing the menu :)
ReplyDeleteAmboi menariknya, kreatif kak intan.. Saya pun nk try lah juga.. Dah berminggu rumpai laut tu bertapa dlm peti sejuk saya...
ReplyDeleteKalau tahu ada teknik mempelbagaikan makanan macam ni dh lama abis rasanya..
ape rase nye kak...
ReplyDeletesedapnya.. akakpun nak cubalah sbb kat umah ada sikit stok
ReplyDeletebleh la buat time cuti2 :))
ReplyDeletenak. meh la hantar sikit...
ReplyDeleteMenarik la menu tu..
ReplyDeletenmpak sedap jer ni kak...bole lah cuba juga ni
ReplyDeletesedappp.. serius akak memang kreatif bab masak2. ;)
ReplyDeletehappy working kak.
menarik nih...nampak sedap tu
ReplyDeleteSalam K.Intan.
ReplyDeletemmg teror akak ni dlm mencipta resepi2 baru..
sungguh cma rasa jakun disini..
selamat mencuba buat mereka yg penggemar rumpai2 laut
ehh bole gak pelbagaikan mcm ni eh.. deqla x penah rasa rumpai laut ni... sedap eh kak??
ReplyDeleteAkak..hari ni saya berbuka puasa dgn menu ni....sdg buat ni..amik resepi
ReplyDelete