Sebab baru balik kampung, maka ada banyak buah mangga muda yang dibawa balik. Jadi dapat idea buat gulai ikan ala2 pajeri. Saya guna bahan2 yang ada di rumah sahaja. Buka selera sebab mangga kan masam-masam kan, so sedapla sikit. Lagipun mood memasak ada ari ni sebab masih bercuti..esok baru start kerja.
Bahan-bahan
- ikan
- rempah kari ikan
- bawang merah dan putih
- minyak
- asam keping
- kerisik
- mangga muda yg dipotong memanjang- basuh bersih (tidak perlu buang kulit)
- gula
- garam
- tomato potong 4
- santan
Cara memasak:
- Tumis bawang putih dan merah
- Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan air
- Agak pecah minyak , masukkan mangga tadi
- masukkan sedikit air biar tenggelam sedikit mangga tadi
- masukkan kerisik. jangan terlalu banyak.just untuk bg lemak2 sikit je
- kemudian, masukkan ikan
- kemudian masukkan santan dan asam keping
- selepas seketika, masukkan tomato
- gula dan garam untuk seimbangkan rasa
- lepas tu masak dan tutup api
- sedia dihidangkan
sedapnya akak nampak
ReplyDeleteX pernah buat cam ni lagi intan. Sll bubuh terung atau nenas je.
ReplyDeleteSaje je tau kak intan ni buat nani meleleh air liur..
ReplyDeleteIkan apa yg sesuai kak? sedap nye nmpak kak intan masak.
ReplyDeleteAkak..saya ada banyak belimbing buluh..agwknya boleh tak masak macam akak ni?
ReplyDeletesedapnya!
ReplyDeletelama nur tak makan...
ReplyDeletekecur liur dibuatnya
mangga! meleleh air liur ni..mesti sedap ^^
ReplyDeletedapnya..mngga tu kak :)
ReplyDeletenampak pun yummmyyyy je kak. ;)
ReplyDeletelor...boleh buat gulai ??... baru tau ni
ReplyDeletenyum3... sedapnye kak... masakkan utk deqla la...bole? hihi
ReplyDeletemeleleh air liur bila baca mangga tu
ReplyDeletewahhh dah boleh open table ni kak.. =)
ReplyDeleteLieya dulu mmg x tau mangga boleh buat gini...sekali member ajar buat gulai sardin boh mangga....perghhh sedap rupenye!!! Teruja bile rase hehehehehe
ReplyDeleteLieya puase ni cik intan...agak tegode laa tgk menu cik intan nih hohoho
nampak agak mudah cara penyidiaannya2..
ReplyDeletepatut mak akak cakap dedolu dia masak gulai buh pelam.. sedap2
ReplyDeleterajin kak intan ye....mintak skit..
ReplyDeletesalam k.intan..
ReplyDeletehuhuuuu.. 1st time cma tgk ikan masak versi ni..
boleh try nnti.. siap ada mangga ploks tu.. :P
Terliur tang mangganya tu...
ReplyDeleteSedapnya.... :)
ReplyDeletesedap sbb pernah mkn :)
ReplyDeleteKakak nak cubalah sebab kakak tak pernah buat lagi intan..
ReplyDeletenanti nak try la resepi ohsem kak intan niii
ReplyDeleteTak pernah lagi makan tapi cam sedap jak ni, siap ada mangga lagi..
ReplyDeletealalala..rajinnya intan :)
ReplyDeletemacam menarik tu...
ReplyDeletesedap ye,, tk pernah cuba lagi ! tq share yer
ReplyDeletesedapnya nampak .... tak pernah lagi makan gulai ada buah mangga muda....
ReplyDeleteslurrpp..pekak molek kuah dia
ReplyDelete**pekat
ReplyDeletepandai akak masak yer. dah laa pandai bab make up lak tu...
ReplyDelete