Monday, 8 April 2013

GULAI IKAN ALA PAJERI DENGAN MANGGA

Sebab baru balik kampung, maka ada banyak buah mangga muda yang dibawa balik. Jadi dapat idea buat gulai ikan ala2 pajeri.  Saya guna bahan2 yang ada di rumah sahaja. Buka selera sebab mangga kan masam-masam kan, so sedapla sikit. Lagipun mood memasak ada ari ni sebab masih bercuti..esok baru start kerja.




Bahan-bahan

  • ikan
  • rempah kari ikan
  • bawang merah dan putih
  • minyak
  • asam keping
  • kerisik
  • mangga muda yg dipotong memanjang- basuh bersih (tidak perlu buang kulit) 
  • gula
  • garam
  • tomato potong 4
  • santan


Cara memasak:

  1. Tumis bawang putih dan merah
  2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan air
  3. Agak pecah minyak , masukkan mangga tadi
  4. masukkan  sedikit air biar tenggelam sedikit mangga tadi
  5. masukkan kerisik. jangan terlalu banyak.just untuk bg lemak2 sikit je
  6. kemudian, masukkan ikan
  7. kemudian masukkan santan dan asam keping
  8. selepas seketika, masukkan tomato
  9. gula dan garam untuk seimbangkan rasa
  10. lepas tu masak dan tutup api
  11. sedia dihidangkan

32 comments:

  1. X pernah buat cam ni lagi intan. Sll bubuh terung atau nenas je.

    ReplyDelete
  2. Saje je tau kak intan ni buat nani meleleh air liur..

    ReplyDelete
  3. Ikan apa yg sesuai kak? sedap nye nmpak kak intan masak.

    ReplyDelete
  4. Akak..saya ada banyak belimbing buluh..agwknya boleh tak masak macam akak ni?

    ReplyDelete
  5. lama nur tak makan...
    kecur liur dibuatnya

    ReplyDelete
  6. mangga! meleleh air liur ni..mesti sedap ^^

    ReplyDelete
  7. nampak pun yummmyyyy je kak. ;)

    ReplyDelete
  8. lor...boleh buat gulai ??... baru tau ni

    ReplyDelete
  9. nyum3... sedapnye kak... masakkan utk deqla la...bole? hihi

    ReplyDelete
  10. meleleh air liur bila baca mangga tu

    ReplyDelete
  11. wahhh dah boleh open table ni kak.. =)

    ReplyDelete
  12. Lieya dulu mmg x tau mangga boleh buat gini...sekali member ajar buat gulai sardin boh mangga....perghhh sedap rupenye!!! Teruja bile rase hehehehehe

    Lieya puase ni cik intan...agak tegode laa tgk menu cik intan nih hohoho

    ReplyDelete
  13. nampak agak mudah cara penyidiaannya2..

    ReplyDelete
  14. patut mak akak cakap dedolu dia masak gulai buh pelam.. sedap2

    ReplyDelete
  15. rajin kak intan ye....mintak skit..

    ReplyDelete
  16. salam k.intan..
    huhuuuu.. 1st time cma tgk ikan masak versi ni..
    boleh try nnti.. siap ada mangga ploks tu.. :P

    ReplyDelete
  17. Kakak nak cubalah sebab kakak tak pernah buat lagi intan..

    ReplyDelete
  18. nanti nak try la resepi ohsem kak intan niii

    ReplyDelete
  19. Tak pernah lagi makan tapi cam sedap jak ni, siap ada mangga lagi..

    ReplyDelete
  20. sedap ye,, tk pernah cuba lagi ! tq share yer

    ReplyDelete
  21. sedapnya nampak .... tak pernah lagi makan gulai ada buah mangga muda....

    ReplyDelete
  22. slurrpp..pekak molek kuah dia

    ReplyDelete
  23. pandai akak masak yer. dah laa pandai bab make up lak tu...

    ReplyDelete