Semalam
saya lari dari kebiasaan masak ayam stim. Lagipun husband suka ayam stim. Jadi
sy createkan resipi baru supaya rasa sikit berlainan.
Ini
resipi style sy..Kalau korang nak ubah ikut cara korang terpulang la ye,hehehe..
Bahan-bahan:
Ayam
( saya ambil dua ketul besar dan potong kecil, lebihkan bahagian yang ada
tulang sebab sy x suka sangat bahagian
isi).
Sedikit
serbuk perasa – boleh juga guna half kiub ayam
Secubit
garam
Sedikit
gula
Secubit
serbuk habatus sauda
Sedikit
serbuk kayu manis
Cilia
padi dalam 3 biji (potong besa2)
Tomato
(potong 4)
Herba
hei zao (macam kurma bentuk tapi bukan kurma)
Bawang
putih (potong nipis)
Bawang
merah (potong nipis)
Bawang
besar jika ada leh tambah
Cara-cara
-
Gaul
ayam dengan semua bahan tadi.
-
Perap dalam 30 minit.
-
Masukkan air dalam periuk. Panaskan.
-
Ayam
diletakkan dalam kertas aluminium. Bungkus dan lipat kemas. Buatkan sedikit
lubang di kertas itu untuk mudahkan ayam masak.
-
Letak
ayam tadi dalam bekas pengukus. Stim ayam tersebut selama 40 minit dengan api
yang perlahan. Nak cepat masak buka api kuat..kuwang kuwang..hehe..terpulang la
pada anda berapa lama nak masak..kalau dah agak masak tu angkat dan
hidangkan..:)
-
So
siap makanan sihat anda.:)
boleh masuk masterchef ni hihi
ReplyDeleteredza..mana ada..heheh..intan biasa2 je..,master kat umah ja.:P
Deletefuhh.sedapnya.. terasa lapa pulak sekarang ni.
ReplyDeletemsti sdap kan kak.sbb guna herba ;)
ReplyDelete